Hypo Banka promijenila ime, ali ne i način rada

Die Zentrale der Hypo Alpe Adria Bank in Klagenfurt am Freitag, 31. Maerz 2006. Nach Millionenverlusten durch riskante Finanzgeschaefte ist die Bank im Blickpunkt der Oeffentlichkeit. (AP Photo/Gert Eggenberger)

HYPO BANKA PROMIJENILA IME, ALI NE I NAČIN RADA

Da vuk dlaku mijenja ali ćud nikada govori i primjer bivše HYPO Banke koja je preimenovana u HETA AG te koja je u cijelosti u vlasništvu Republike Austrije, i to na primjeru prodaje svoje firme Heta Sarajevo.

Naime u aprilu je  Državna agencija HETA Austrija odlučila  prodati udjele tvrtke HETA SARAJEVO  odnosno bivši HYPO LEASING, a sve u sklopu strategije oko bivše HYPO banke.

Na pozivni natječaj,kako saznajemo, pozvani su fondovi iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i menadžment same tvrtke Heta.

Tom je prilikomu konkursu  jasno navedeno da ponuđači moraju osigurati novac za kupnju firme te to dokazati svoju solventnost stanjem na računu te je u prilogu priložen i ugovor koji je ponuđen od strane prodavatelja.

U prvom eliminacijskom krugu menadžment HETA SARAJEVO ponudio je najnižu cijenu od 600.000,00 € dok je najbolja ponuda bila fonda iz hrvatske oko 3.000.000,00 €.

I tada kreće prava priča kao u „zlatna“ vremena Hypo Banke.

Naime, Heta AG neočekivano i do tada neprimjenjivano odlučuje da u drugi krug javne prodaje idu svi ponuđači uključujući i menadžment koji je dao najnižu ponudu, a jedini je koji je znao sve podatke u tvrtki.

Takvo pravilo Heta do sada nikada nije praktikovala,primjer za to je  bio  prije par mjeseci kada je na isti način prodavana HETA Hrvatska, nakon prvog kruga su logično izbačeni najlošiji ponuđači.Zato se upućeni s pravom pitaju čemu prvi krug ako nitko nakon njega nije eliminisan..

Kako navodi naš izvor prvi krug je napravljen jer se očekivalo da fondovi iz Slovenije i Hrvatske neće dati ponudu, dok je fond iz Austrije već prije nudio niži iznos za Heta Sarajevo, pa se očekivalo da će menadžment biti jedini ponuđač.

Zanimljivo je da je isti taj menadžment par mjeseci prije za tvrtku nudio 2.7000.000,00 € o čemu raspolažemo s dokumentacijom, pa se tako pokušalo oštetiti vlasnika za 2.000.000,00 €.

Kako navodi naš sugovornik cijela operacija vođena je navodno iz uprave HETA AG i to od strane predsjednika uprave Alexander Tscherteu, te predsjednika NO Michael Mendel koji podupiru menadžment u kupnji,iz njima poznatih razloga.

Ističemo da smo u pripremi ovog teksta ,Deloitte-u koji je vodio postupak prodaje, dostavili pismeni upit i molbu da komentariše opisanu proceduru ali na koju nam Deloitte nikada nije odgovorio.

U drugom krugu, menadžment podiže ponudu za više od 2.000,000,00 € ali za razliku od svih ponuđača koji nude milijunske iznose vlastitog novca menadžment nudi isplatu dividende te da za de facto 1 € preuzme tvrtku koja bi u tom trenutku na računu imala više od 7,000.000,00 €. Takvo što bi poželio doista svaki građanin BiH, ali eto nemaju tu šansu.

Nadalje, u samom natječaju takva mogućnost je isključena budući da je strogo propisano da kupci moraju imati vlastita sredstva kao i sredstva za osiguranje projekta i moguću dokapitalizaciju.

Deloitte koji je vodio postupak bez obzira na to što su prekršeni uvjeti natječaja odobrava daljnji nastavak procesa i ostavlja menadžment u igri iako je znao da njihova ponuda nije sukladna propisanom natječaju.

I onda opet iznenađenje, fond iz Hrvatske ( podatci poznati uredništvu) daje najvišu ponudu i dostavlja komentare na ugovor, dok se menadžment HETE nije udostojio dostaviti niti jedan  komentar na ugovor .

I naravno tu ne prestaje igra, voditelj projekta Klaus Gugglebergger bez obzira na to što nisu dali niti jedan komentar ugovora zajedno s Petru Bindilanavodno dogovara ugovor kako bi prikazao da je ponuda menadžmenta povoljnija.

Sve to vrijeme Klaus Gugglebergger te Alexsander Racosi iz CMS-a (Bečka advokatska tvrtka)  te menadžment,prema informacijama kojim raspolažemo, dogovaraju novi ugovor a pri tom pregovarajući s najboljim ponuđačem – fondom iz Hrvatske o starom ugovoru, a sve kako bi  najvjerojatnije odužili proces  i izmanipulirali iste.

Ali na njihovo iznenađenje fond iz Hrvatske pristaje i na novi ugovor i kada svi očekuju da je priča gotova na sam  dan održavanja sjednice uprave menadžment mimo svih propisa i rokova podiže ponudu kako bi ponovo bila veća od ponude fonda iz Hrvatske.

O istome su zaposlenici  HETA Sarajevo izvijestili upravu te jasno naveli da je KG menadžmentu javio ponudu fonda iz HR i to je prema našemu izvoru odobrio Alexander Tscherteu koji je bio spreman tu ponudu na samoj sjednici i prihvatiti.

Trenutno je proces zaustavljen iako po HETA Sarajevo kruže priče da će se održati još jedan krug kako bi menadžment ipak kupio tvrtku, naravno bez vlastitih novaca i s milijunima na računu te da dvojacAlexander TscherteuiMichael Mendel ne odustaju od svoga plana.

Neupitno je da se ovakvim radnjama prekršio niz propisa u BiH te da će službe policije i pravosuđa imati pune posla.

Kolika je upornost u otimanju tvrtke pokazuje činjenica da je i 2019. bio raspisan tender za prodaju HETA Sarajevo gdje su bili pozvane 3 firme od čega jedna iz BiH te po jedna iz Austrije i Hrvatske. U tom tenderu najbolju ponudu jer dala tvrtka iz Hrvatske ali je menadžment nakon isteka tendera i mimo svih pravila predsjedniku uprave, a ne voditelju prodaje dostavio ponudu bez ikakvih priloga u kojoj je tražio da se firma prepusti istima za 1 € te da se isplati dividenda od 5,700.000,00 €, a napomenuti  je da je u tom trenutku na računu firme bilo s prodajom zgrade Porezne uprave RS oko 18,000.000  €.

Pogledajte dokumentaciju i dokaze.

PRILOG 1 – PONUDA PRIJE TENDERA je Hetina ponuda prije tendera koja je bila cca 2,3 mil €, da bi dva mjeseca poslije ponudili 985.000,00 vidi se PRILOG 2 – PONUDA NAKON TENDERA – 685

PRILOG 3 – TENDER 1 – 2019 vidi se rok za ponude u 2019. i to je 17.6.2019. a njihova ponuda došla mimo svih pravila 25.6. i morala je biti odbačena. Treba postaviti pitanje zašto nisu se takmičili kao i svi ostali.

PRILOG 4 -PONUDA MBO NAKON ROKA produžen rok zbog njihove prijave jedino oni nisu poštivali predaju iz tendera i PRILOG 5 – ROK ZA 2 TENDER 2019-converted vidi se da je Galerija Riječka dala najbolju ponudu i da su oni za 1 € htjeli uzeti firmu.

Kada je Galerija izabrana PRILOG 7 -DOPIS PETRU BINDILA JEDAN OD PONUDITELJA Petru Bindila šalje pdopis da imaju kamate da su ih krivo izračunali (on je jedan od ponuditelja) te iako galerija prihvaća da za isto poveća ponudu što je praksa HETE oni odbijaju. Kako je moguće da bankari ne znaju izračunati kamatu i kako je moguće da su istu prikrili i zbog čega to je vrlo bitno vidi se u prezentaciji?

PRILOG 8 – AT NAVODI NOVE MOMENTE A NEMA IH Predsjednik Uprave navodi da obustavlja proces zbog novih okolnosti koje ne postoje očito je da pogoduje menadžmentu.

Kada bi se isplatila dividenda,sama Firma Heta Sarajevo došla bi u problem likvidnosti.

Nezvanično saznajemo da su zaposlenici HETA Sarajevo dostavili krivičnu prijavu Tužiteljstvu u Sarajevu protiv službenih osoba u HETA-i ali i u Beču koji su sproveli postupak prodaje HETA d.o.o.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79