I Crnogorci potvrdili prvi slučaj majmunskih boginja

Laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore je detektovala, a u saradnji sa Institutom za virosologiju, vakcine i serume „Torlak“ i potvrdila prvi slučaj obolijevanja od majmunskih boginja, saopšteno je iz IJZ-a, prenosi RTCG.

Tako se Crna Gora pridružila spisku od 79 država u kojima su registrovani slučajevi obolijevanja od majmunskih boginja.

Iz Instituta su naveli da su sprovedene sve neophodne mjere prema oboljelom i kontaktima, u cilju sprječava i suzbijanja širenja zarazne bolesti.

– Također su obaviještene sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima. Registrovani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je općeg stanja – navodi se u saopštenju.

Majmunske boginje obično počinju groznicom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, može se javiti bol u grlu i kašalj.

Također, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). U periodu od 1 do 3 dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa, koja često počinje na licu (u 95 posto slučajeva), a zatim se širi na ekstremitete (dlanovi i tabani u 70 posto slučajeva) i druge dijelove tijela (oralna sluzokoža, genitalije, konjunktive, rožnjača). Osip prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kruste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje 2-4 sedmice, prenosi RTCG.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore su apelovali na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mjera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79