I DALJE DRAMATIČNO NA M-17: OBUSTAVLJEN SAOBRAĆAJ PREMA JABLANICI

Zimski uvjeti vladaju na mnogim prometnicama u Bosni i Hercegovini, velike količine snijega stvaraju velike problem. I dalje je najteže na dionici M-17 Mostar – Jablanica, gdje je promet obustavljen za saobraćaj za teretna vozila s prikolicom i šlepere. Putnička vozila na toj dionici saobraćaju otežano.

Kako su za portal Radiosarajevo.ba javili s mjesta događaja trenutno su velike gužve na dionici puta od Jablanice prema Konjicu.

– Saobraćaj je trenutno u prekidu. Kod restorana “Bagrem” je kolona vozila kroz Donje Paprasko. Situacija je slična onoj koja je sinoć vlada na dionici puta od Jablanice prema Mostaru – javili su jutros čitatelji.

– Glavna saobraćajnica u Jablanici je očišćena. Ekipe su radili cijelu noć – dodali su.

Kolaps jučer u Jablanici

Kontaktirali smo jutros i Biseru Hašimbegović iz Informativnog centra Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), koja je potvrdila naše informacije, te dodala  da je saobraćaj kod Konjica u prekidu i da se bez prijeke potrebe ne polazi na put.

– Molim sve građane Bosne i Hercegovine da prije polaska na put kontaktiraju naš telefon 1282, gdje će dobiti sve potrebne informacije o stanju na putevima. Mi smo tu za njih 24 sata na raspolaganju – dodala je Hašimbegović za Radiosarajevo.ba.

Ugaženog snijega na kolovozu ima i na ostalim dionicama, posebno u višim predjelima.

Hašimbegović je rekla da se izdvajaju putni pravci: Tarčin-Konjic, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Bijeljina, Sarajevo-Foča-Gacko, Han Pijesak-Vlasenica, Novi Travnik-Bugojno, Livno-Kupres, Livno-Bosansko Grahovo i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.Na putnom pravcu Livno-Šuica obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila s prikolicom i šlepere.

Zbog niskih temperatura upozorava se i na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.

Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na GP Izačić. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na GP Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

(Hayat/Foto: Ilustracija)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79