I dalje u bijegu: U toku međunarodna potraga za Milomirom Savčićem

U toku je međunarodna potraga za Milomirom Savčićem, optuženim za genocid u Srebrenici. Sud Bosne i Hercegovine jučer je naredio raspisivanje međunarodne potjernice jer nakon određivanja pritvora, Savčiću se gubi svaki trag. Oglasili su se i iz Suda Bosne i Hercegovine, ali i MUP-a Srbije.

Pripadnici Sudske policije su u ponedjeljak dobili naredbu da Savčića odvedu u pritvorsku jedinicu, ali on nije pronađen na kućnoj adresi. Iz Suda su pojasnili i zašto nije zadržan u ponedjeljak nakon ročišta:

“Sud još jednom podvlači da Tužilaštvo BiH nije predložilo određivanje pritvora zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, niti su Sudu dostavljeni dokazi koji ukazuju na takvu opasnost, pa Sud nije ni zadržao optuženog nakon ročišta, a do odluke Suda.”

Sud BiH “lopticu prebacuje” na Tužilaštvo: Zašto Savčić nije odmah zadržan u pritvoru?

U Graničnoj policiji BiH nisu evidentirali da je prešao granicu. Oglasili su se i iz MUP-a Republike Srbije. Navode da nakon obavljenih provjera Savčić nije legalno ušao u ovu zemlju. A gdje se Savčić nalazi zasad nije poznato, zna se da granicu nije mogao preći legalno, jer su mu privremeno oduzete sve putne isprave.

– Ako se on eventualno nalazi u Srbiji, a nemamo takve podatke, prema potjernici bi ga trebali lišiti slobode ukoliko ga pronađu – kaže advokatica Adna Dobojlić.

Iz saopštenja Suda BiH jasno je da Savčić ima dvojno državljanstvo. Ukoliko bude pronađen u Srbiji, tamošnji organi nisu dužni isporučiti ga Bosni i Hercegovini.

Niko ne zna gdje se sakrio: Ako se nađe u Srbiji, Savčiću prijeti izručenje?

– On može ostati na teritoriji Srbije s tim da Bosna i Hercegovina u takvoj situaciji može prema sporazumu koji imamo sa Srbijom predmet dostaviti Srbiji i ona može odlučiti da sudi Savčiću na teritoriji Srbije. To je sad odluka pravosudnih organa Srbije – objašnjava advokatica Lejla Čović.

Uzimajući u razmatranje mogućnost da se Savčić pojavi na teritoriji Srbije, struka objašnjava da bi ga pravosudni organi ove zemlje mogli isporučiti Bosni i Hercegovini prema sporazumu između dvije zemlje o pravnoj saradnji iz 2013. godine.

– Prema protokolu o saradnji moguće je ustupiti predmete ili Srbiji ili Bosni i Hercegovini uz razmjenu podataka u predmetu dokumentacije i svega ostalog. Postoji jedna stvar, a to je saglasnost oštećenih lica ili svjedoka u tom predmetu koji se moraju dati da bi se ustupio predmet – ističe Dobojlić.

U međuvremenu, oglasio se i njegov advokat. Uložio je žalbu na rješenje Suda BiH o određivanju pritvora, ali ni on nije u kontaktu sa svojim branjenikom.

– Od preksinoć kada smo se sastali i kada sam dobio ovo rješenje ja ga nisam vidio niti čuo – kaže advokat Milomira Savčića Miodrag Stojanović.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH Milomira Savčića tereti da je komandovao i nadzirao aktivnosti prilikom zarobljavanja i ubistava stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području Nove Kasabe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79