I danas 40 stepeni: Objavljena prognoza do srijede – evo kad nam stiže kiša!

Jutros je u našoj zemlji vedro, a narandžasto upozorenje zbog vrelina upaljeno je i danas za skoro cijelu državu, osim za područja Livna, Banje Luke i Prijedora.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 13; Sokolac 14; Ivan-sedlo, Srebrenica 15; Bugojno 16; Livno 17; Grude, Sarajevo, Zvornik 18; Bihać, Prijedor, Sanski Most, Zenica 19; Banja Luka, Doboj, Tuzla 20; Bijeljina 21; Gradačac 24; Trebinje 25; Mostar 26; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 951 hPa, za 7 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Bioprognoza: Izrazito visoke temperature, uz stalni priliv toplijeg zraka, hroničnim bolesnicima će praviti probleme velikim dijelom dana. Neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja, maksimalno reducirati boravak na otvorenom i postupati u skladu sa preporukama savjetodavnih službi. Moguće su meteopatske reakcije u vidu iscrpljenosti, dekoncentracije, promjene raspoloženja. Manjak svježine u noći, izraženiji u Hercegovini i na sjeveru zemlje, dodatno će usložnjavati opštu sliku.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura 32 do 38, na jugu do 40 °C. U Sarajevu sunčano. Dnevna temperatura oko 34 °C.

U nedjelju sunčano uz malu oblačnost. Vjetar slab do umjeren u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 34 do 41 °C.

U ponedjeljak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 35 do 41 °C.

U utorak jutro u Krajini pretežno oblačno, a u ostatku zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana porast naoblake u Bosni. U Hercegovini naoblačenje u večernjim satima. Poslije podne i u večernjim satima kiša, pljuskovi i grmljavina očekuju se u većini područja. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna u Krajini od 16 do 22, u ostatku Bosne od 24 do 31 °C. U Hercegovini dnevna temperatura od 28 do 34 °C.

U srijedu jutro oblačno sa kišom. Tokom prijepodneva prestanak padavina i razvedravanje na sjeverozapadu Bosne. U ostatku zemlje prestanak padavine poslije podne uz postepeno smanjenje naoblake. Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu do 23, a dnevna od 17 do 23, na jugu od 25 do 30 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79