I Elektroprivreda RS-a poskupljuje struju trgovcima i ugostiteljima

 

Privredni subjekti iz sektora trgovine i ugostiteljstva zatražili su od Elektroprivrede Republike Srpske da preispita odluke o povećanju cijene električne energije za potrošače iz ovih sektora i da se cijena koriguje na iznos od 45 evra po megavat satu, saopšteno je iz Privredne komore RS-a.

Na sjednici privrednih društava iz Udruženja trgovine i Udruženja turizma i ugostiteljstva, koja je održana u Privrednoj komori RS-a, zaključeno je da ovim privrednim subjektima nije prihvatljivo ponuđeno povećanje cijene električne energije, te da od Vlade RS-a očekuju da organizuje sastanak radi postizanja dogovora sa snabdjevačem, te izvršile nužne korekcije predloženih cijena.

“Predloženim povećanjem direktno se ugrožava i ispunjavanje svih drugih obaveza, sa velikom izvjesnošću potpunog i trajnog prekida poslovanja za mnoge subjekte, što ima dalekosežne posljedice po društvo u cjelini”, navodi se u saopštenju.

Privredni subjekti iz sektora trgovine i ugostiteljstva ističu da su nagle promjene cijena na više iznose neprihvatljive i sa aspekta planiranja poslova i plasmana proizvoda i usluga za narednu godinu, koju je većina subjekata završila, odnosno već dogovorila poslovnu saradnju sa partnerima na bazi projekcija koje su bile moguće u momentu pregovaranja.

“Te projekcije nikako nisu obuhvatale ogromno povećanje troškova po osnovu povećanja cijene električne energije za preko 100 posto”, navodi se u saopštenju.

Sjednica privrednih društava organizovana je povodom ugovora koji su ponuđeni privrednim subjektima iz sektora trgovine i hotelijerstva (pružaocima usluga u hotelima), a koji sadrže prijedlog nove uvećane cijene električne energije.

Privredni subjekti iz sektora trgovine i ugostiteljstva, kako je zaključeno, podržavaju Privrednu komoru RS-a kao jedinu ovlaštenu instituciju u pregovorima sa Vladom RS-a i Elektroprivredom u vezi sa definisanjem uslova o potpunom snabdjevanju električnom energijom

“Od Vlade RS-a, kao vlasnika Elektroprivrede, a imajući u vidu da je premijer RS-a do sada dao veliki doprinos nastojanjima da se postigne dogovor u oblasti pregovaranja o cijeni električne energije, očekuje se da hitno organizuje sastanak s ciljem rješavanja nastalih problema”, navodi se u saopštenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79