I FUP-ov helikopter pomaže povrijeđenima: Isak kaže da je zaštita života građana najvažnija

I FUP-ov helikopter pomaže povrijeđenima: Isak kaže da je zaštita života građana najvažnija


Obilne padavine tokom noći s četvrtka na petak prouzrokovale su strašne poplave u Bosni i Hercegovini. Najteže pogođena područja su Jablanica, Kiseljak, Fojnica i Vareš.

Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo, uz informacije da ima veliki broj povrijeđenih i nestalih osoba.

Poplavljene su ulice i stambeni objekti, ceste i glavne saobraćajnice su blokirane. Pričinjena je ogromna materijalna šteta a Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je da prema prvim nezvaničnim informacija ima više žrtava. Službenici Specijalne jedinice Federalne uprave policije pristigli su u pomoć u poplavama pogođenoj Hercegovini gdje su u toku spašavanja povrijeđenih u prirodnoj katastrofi koja je pogodila južni dio naše zemlje.

Nevrijeme praćeno jakom kišom, koja je izazvala poplave, odrone, klizišta i zbog koje su mnoga mjesta odsječena od svijeta, a broj žrtava se i dalje broji, prvo je u ponoćnim satima pogodilo Konjic i okolna mjesta, zatim Jablanicu, Mostar i njihove okoline.

Sve raspoložive ekipe su na terenu, dok se također čeka i dolazak dodatne pomoći. Važno je naglasiti da zbog devastirane putne infrastrukture nije moguće doći u pojedina mjesta.

Osim ekipa GSS-a, hitne pomoći, policije i ostalih službi, u pomoć su stigli u službenici Specijalne jedinice FUP-a, kao i resursi FMUP-a.

“Svi resursi FMUP-a i FUP-a stavljeni su na raspolaganje. Zaštita života građana je najvažnija. U stalnoj sam koordinaciji sa direktorom Federalne uprave policije Vahidinom Munjićem i ostalim članovima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine”, kazao je za Klix.ba federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

 

Situacija se i dalje ne smiruje, a stanje na cestama ostaje nepromjenjivo. Iz BIHAMK-a upozoravaju vozače da budu maksimalno oprezni prilikom vožnje, dok je Vlada HNK upozorila građane da ne kreću na put prema Jablanici i Konjicu.

Vlasti HNK su zatražile pomoć viših nivoa vlasti, uključujući Oružane snage Bosne i Hercegovine, i istakle da se radi na aktiviranju helikoptera za spašavanje djeteta u Jablanici.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija