I kazne za bilborde će platiti narod

Iako je do početka predizborne kampanje ostalo nešto manje od mjesec, aktivnosti političkih subjekata uveliko su počele. Iz Transparency Internationala BiH kažu da su njihovi posmatrači zabilježili više slučajeva zloupotrebe javnih resursa i preuranjene izborne kampanje. Prijave su upućene na adresu Centralne izborne komisije BiH.

Anonimne prijave

– CIK je u ponedjeljak trebao na sjednici da razmatra odluke po inicijativama Transparency Internationala, ali je to skinuto s dnevnog reda tokom sjednice. Rečeno je da je neophodno da se te odluke dopune, kaže nam Ivana Korajlić iz TIBiH.
Dodaje da TI prati sve predizborne aktivnosti i prije početka zvanične izborne kampanje, gdje se najviše fokusira na zloupotrebu javnih resursa i javnih funkcija u svrhu predizborne kampanje.

– Imali smo i slučajeve koji se odnose na zabranjenu promociju političkih stranaka prije zvaničnog početka kampanje, a vidjeli smo da su stranke uveliko počele i s bilbordima i drugim vidovima oglašavanja, posebno preko online medija i društvenih mreža, kaže Korajlić i dodaje da svi primjeri koji su zabilježeni budu proslijeđeni CIK-u.
Ističe da su podnijeli prijavu CIK-u protiv više političkih partija.

Posebno dio koji se odnosi na bilborde, a koje su imali SDS, SDA, DF, HDZBiH, SNSD, SD… različitim povodima, a predstavlja plaćeno oglašavanje koje je u ovom periodu zabranjeno, ističe Korajlić.

Dodaje da će TIBiH u narednom periodu pustiti u rad mobilnu aplikaciju Reflektor, koja će omogućiti i svim građanima anonimno slanje prijava o primjerima kupovine glasova, predizbornog zapošljavanja, oglašavanja na zabranjenim mjestima, pružanju javnih usluga u zamjenu za glas i svim drugim vrstama zloupotrebe javnih sredstava u izbornom procesu.
Psiholog Srđan Puhalo kaže da će izbori biti jednako pošteni kao što su bili i prošli, pretprošli i svi drugi izbori do sada.

– Sasvim je jasno da u BiH ne postoji volja da se to reguliše i na bilo koji način dovede u red. Teško je očekivati od domaćih političara, koji se time masovno koriste, da će nešto uraditi. Zabrinjava ta indolentnost međunarodne zajednice. Druga važna stvar je da se niko ne sekira što se javna sredstva koriste u partijske svrhe, naglašava Puhalo.
Savršen krug.

Kometarišući predizborni spot Ujedinjene Srpske, koji je izazvao oštre reakcije u javnosti, Puhalo kaže da “US očekuje glasove od Srba i da na ovaj način sebe hvali i nudi kao jednog od ekskluzivnih zaštitnika Srba i RS-a”.

– Još ako taj spot izazove reakcije, a izazvao ih je, onda će taj animozitet koji će pokazati druge etničke grupe prema spotu, a samim tim i prema Srbima, biti dokaz koliko je važno da se Srbi drže zajedno, koliko je važno da ne vjeruju drugima, koliko je važno da ne sarađuju s drugima… I to je jedan savršen krug gdje ekstremizam hrani strah, a strah hrani ekstremizam, kaže Puhalo.

Treba kazati i da SNSD izbore izlazi sa sloganom “Okupljanje za Srpsku” i tu ne bi bilo ništa čudno da slogan nisu plagirali, a u pitanju je Dodikov “ljuti neprijatelj”, koji ga ne štedi u posljednje vrijeme, lider LDP-a Čedomir Jovanović, ujedno savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. LDP Čedomira Jovanovića je 2014. na izbore izašao sa sloganom “Okupljanje za Srbiju”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79