I mladi i stari konobar imali ponude za posao na obali, obojica ISKRENI o visini plate koja im se nudi

Manjak radne snage u Dalmaciji za vrijeme turističke sezone primorao je Vladu da se okrene uvozu stranih radnika.

Premda su ugostitelji skeptični kada se radi o zapošljavanju radnika iz egzotičnih zemalja, prvobitno zbog jezičke barijere, radnici iz susedne BiH zadovoljavaju skoro sve kriterije.

Međutim, postavlja se pitanje koliko se sezonskim radnicima isplati odabrati i prihvatiti posao u Hrvatskoj za minimalnu bruto konobarsku platu od 4.900 kuna (oko 650 eura), ako u Njemačkoj može da zaradi za isti posao 2000 eura.

Splitski dnevnik razgovarao je s konobarom iz Mostara koji iza sebe ima više od 20 godina radnog iskustva, a koji je umjesto sezone u Hrvatsku ili Njemačkoj izabrao Mostar.

“Nije da nisam imao ponude. Prije nedjelju dana čovjek sa Brača navalio da dođem da radim kod njega u restoranu. Rekao sam da imam i ženu i djecu, ali čak je i njoj ponudio da čisti apartmane, stan nam je ponudio, ma sve, samo da dođem. Kaže da nema ko da radi. Morao sam da ga odbijem, nije to bila neka razlika u plati, toliko mogu i u Mostaru da zaradim za sezonu, a kod kuće sam. Ne znam, možda da sam mlađi bih i razmislio, samo zato da osjetim more malo, ali ovako, ništa. Gosti su nam dobri, ostavljaju bakšiš, plata je narasla, ne mogu da se žalim, tako da svakako ostajem ovde”, kaže Mostarac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79