I na KCUS-u instalirani respiratori iz Kine koji nisu verificirani!

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nakon što je jučer dostavila 18 respiratora Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla koje je instalirala kompanija iz Beograda „Dre Medical“, danas je 16 uređaja dostavljeno i na KCUS-u.

Radi se o respiratorima koje je uvezla “Srebrena malina” i za koje je prije dvije sedmice utvrđeno da imaju sistemski kvar i probleme s kisikom.

No, kako su i danas rekli iz beogradske firme Dre Mediac, koja se odlučila da besplatno instalira ove uređaje, a nikome nije jasno zbog čega, svi su ispravni i mogu se koristiti. Ali, kao i oni iz Tuzle, ni ovi nisu verificirani.

Kako je saopćeno, to će desiti tek naredne sedmice.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu obavještava javnost da je izvršeno montiranje 16 respiratora ASM -812 A, koje smo dobili raspodjelom od Vlade FBiH.

Predstavnici firme „Dre Medical“ d.o.o. izvršili su obuku, kalibraciju i atest na istim, te utvrdili da su aparati ispravni i spremni za upotrebu.

Početkom naredne sedmice izvršiće se verifikacija respiratora, kažu s KCUS-a.

Upravo je vefikacijom i utvrđeno ranije da imaju problema s kisenikom. Almir Badnjević, direktor “Verlaba” firme koja je zadužena za verifikaciju, rekao nam je jučer da će predstavnici ove firme zvanično mišljenje imati tek nakon verifikacije.

– Tada ćemo donijet sud jesu li odstupanja aparata u zakonski dozvoljenim opsezima – rekao nam je Badnjević.

Kada se pogleda podjela na KCUS-u, Isto važi i za respiratore u ovoj ustanovi.

Šta se dešava na UKC-u Tuzla, respiratore proglasili ispravnima iako nisu verificirani?!

Zbog svega, postavlja se pitanje ko nasilu i što prije želi podijeliti ustanovama skupocjene respiratore, čiju nabavku istražuje Tužilaštvo BiH, prije svega jer nije utvrđeno da li su ispravni i imali odstupanja kao što je već utvrđeno prošle sedmice.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79