I na nove izbore se izlazi po starim pravilima?

BiH uveliko kasni sa izmjenama izbornog zakonodavstva, a uprkos apelima da konačno krene i završi taj posao, malo ko vjeruje da će to biti i sprovedeno u djelo zbog političkih odnosa među onima koji sve konce drže u svojim rukama.

Izborni zakon do sada je mijenjan više od 20 puta, ali time nisu riješeni suštinski problemi izbornog procesa i partija. Izmjene koje su rađene su mahom bile kozmetičke prirode, uz onu pred raspisivanje lokalnih izbora 2016. godine, kada je podignut unutarstranački cenzus za osvajanje mandata na stranačkoj listi.

Najkrupnija pitanja su, međutim, još otvorena, a tiču se, između ostalog, primjene presude u predmetu “Sejdić i Finci”, koja je 2009. stigla iz Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu te onih koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH, prvenstveno iz FBiH.

Na tim i drugim pitanjima treba da radi interresorna radna grupa čije je formiranje u toku. Upućeni u stanje na terenu i obaveze koje su pred BiH naglašavaju da je pogubno što grupa nije počela da radi, jer vrijeme curi, a pred nama je i sezona godišnjih odmora.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić kaže za “Glas Srpske” da je skeptičan kada je riječ o efikasnosti radne grupe koja tek treba da počne sa radom. Šehić, koji je i svojevremeno bio član Centralne izborne komisije (CIK), smatra da predstavnici te komisije treba da budu dio nove radne grupe, jer najbolje znaju šta treba mijenjati.

– Bojim se da će biti izgubljeno puno vremena, a ništa neće biti urađeno. Bojim se da će biti ponovljena sudbina grupe koja je funkcionisala od 2014. do 2018, a koja ništa nije uradila. Međutim, to je, nažalost, normalno za BiH. Možda će i pod pritiskom međunarodne zajednice doći do promjena – istakao je Šehić.

Izborni zakon je veoma bitan, jer štiti aktivno i pasivno biračko pravo, a Šehić dodaje da, ipak, očekuje da će konačno proraditi svijest onih koji odlučuju o svemu te da će biti iskreni i raditi za građane.

– Ovo što sada vidimo nije dobro. Već se razgovara iz “rovova” i poručuje da će biti “kako mi hoćemo ili nikako”, ali želim da vjerujem da će, ipak, pokazati više stepen političke odgovornosti i da će proraditi savjest – naglasio je i ocijenio da ima u strankama ljudi koji realno razmišljaju o promjeni Izbornog zakona.

Na pitanje može li taj pomak biti dovoljan, kaže da je problem što u BiH ne postoji politička iskrenost.

– Svaka izjava koja je dobra dovodi se u pitanje da li je iskrena, ali živimo u takvom ambijentu. Sve odluke treba da potiču iz institucija, a ne da se o mnogim važnim stvarima govori na drugim mjestima – smatra Šehić.

Šef Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović smatra da će predstojeće izmjene zakona o kojima se priča biti kozmetičke prirode. To tvrdi, kako je pojasnio za Srnu, jer u BiH nema želje da se uđe suštinski i dubinski u izmjene zakona. Nisu još ni počeli razgovori, a već je, dodao je, zapelo na nekoliko strana, od toga ko će biti u sastavu komisije koja u osnovi i ne odlučuje ni o čemu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79