I ovo je BiH: Diplomanti medicine u Sarajevu ne mogu dobiti diplome!?

Diplomanti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji su u prethodnom periodu okončali šestogodišnji studij i odbranili završni rad, našli su se u novom problemu s obzirom na to da ni nekoliko sedmica nakon odbrane ne mogu dobiti potvrdu o završetku studija.

Potvrde koje bi se prema članu 75. Zakona o visokoškolskom obrazovanju Kantona Sarajevo trebale izdati u roku od sedam dana od završetka studija, diplomanti Medicinskog fakulteta koji su svoje studentske obaveze okončali u septembru i oktobru još uvijek nisu dobili što je ovoj populaciji stvorilo dodatne probleme u nastavku njihovog rada, ali i polaganja državnog ispita.

Grupa studenata Medicinskog fakulteta obratila se portalu Klix.ba te su objasnili kako problem traje već duži period. Institucije prebacuju odgovornost, a diplomanti se nalaze “ni na nebu, ni na zemlji”.

“Nakon šestogodišnjeg studija, uredno položenih ispita i odbranjenog završnog rada, diplomanti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu ne mogu dobiti potvrdu o završetku studija. Uzrok je nemogućnost deponovanja dekanesinog potpisa koji se trenutno rješava pravno i nije jedini uzrok problema. Niko ne želi da potpiše privremenu ispravu tj. navodno niko nije ovlašten. Studenti su obavješteni da je Medicinski fakultet poduzeo sve potrebne korake te da su se obratili rektoratu, Federalnom ministarstvu zdravstva i Kantonalnom sudu. Problem traje već mjesec i ogorčenje među diplomantima raste”, naveli su studenti.

Istakli su kako Federalno ministarstvo zdravstva svaki mjesec odobri jedan ili više termina za polaganje državnog ispita. Međutim, zbog pravnog problema koji je nastao, ova generacija još uvijek nije dobila priliku za polaganje ispita.

“Svaki mjesec Federalno ministarstvo zdravstva odobri jedan ili više termina za polaganje državnog ispita. Kako bi doktor pristupio ovom ispitu mora priložiti potvrdu o završenom školovanju, a kao što vjerovatno pretpostavljate diplomanti Medicinskog fakulteta u Sarajevu su zbog ovog problema propustili priliku da polažu državni ispit u septembru i velike su prilike da nas ista sudbina čeka i u oktobru”, ističu.

Također, naglašavaju kako problem i činjenica da se zbog toga studenti ne mogu prijaviti na biro čime gube i pravo na zdravstveno osiguranje.

“Bez licence koju izdaje Federalno ministarstvo zdravstva ne mogu da se prijave na biro, a pošto nisu više studenti gube pravo na zdravstveno osiguranje. Osim što nisu zdravstveno osigurani, ne mogu se javiti na konkurse za zaposlenje. I tako budući medicinski kadar, u doba pandemije, stoji negdje u međuprostoru bez prava studenata i prava uposlenika”, objašnjavaju.

Rektor se izvinio studentima i roditeljima

Kako su istakli studenti, pomoć su tražili kako od prodekana za nastavu, tako i od dekanese i od rektora Univerziteta u Sarajevu. Međutim, kako ističu, institucije su prebacivale odgovornost, ali konkretno rješenje još uvijek se ne nazire.

Tim povodom, kontaktirali smo rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja koji je na početku razgovora naglasio kako je svjestan problema te da se trenutno radi na njegovom rješavanju.

“Studenti ni krivi ni dužni ne mogu dobiti svoje uvjerenje o diplomiranju zbog deponovanja potpisa v.d. dekanese Amine Valjevac. Da bi deponovala potpis u sudu, traži se da je upisana u sudski registar kao lice koje zastupa fakultet, a ta procedura nažalost traje duži period”, rekao je Škrijelj na početku razgovora.

Kako objašnjava Škrijelj, problem pri deponovanju potpisa pojavio se zbog žalbe bivše dekanese Medicinskog fakulteta Semre Čavaljuge.

“Obratio sam se već sudu te sam tražio da prioritetno pristupe i odluče po žalbi. Oni dovode u pitanje potpis Amine Valjevac jer je nekada smijenjena dekanesa Semra Čavaljuga uložila žalbu sudu zbog toga što su je obrisali iz sudskog registra. U odjeljenju kojem treba da uvedu novu osobu (Valjevac op.a.), oni dovode u pitanje njen potpis jer postoji žalba Čavaljuge”, objašnjava Škrijelj.

Ističe kako zbog žalbe bivše dekanese ispaštaju studenti fakulteta.

“Nadam se da ćemo u narednoj sedmici riješiti problem, a obratili smo se i Kantonalnom sudu u Sarajevu te smo uputili akt s molbom da prioritetno postupe po žalbi koju je uložila Čavaljuga kako bi se deblokirao proces. Ovo što studenti preživljavaju zbog jedne osobe je nezapamćeno. Još jednom, moram uputiti izvinjenje studentima i njihovim roditeljima jer oni nisu krivi za ovu situaciju”, ističe rektor.

S obzirom da postoji mogućnost da se problem deponovanja ne riješi ni tokom naredne sedmice, rektor je naglasio kako će u tom slučaju on potpisati uvjerenja o završenom studiju.

“Ja kao rektor Univerziteta u Sarajevu potpisat ću dokumente jer sam uveden u sudski registar. Svakako potpisujem i njihovu diplomu. Očekujem da nam Sud pomogne jer je to institucija koja treba vratiti vjeru u vladavinu prava. Trenutno smo u ćorsokaku i ne mogu da povjerujem šta se događa”, zaključio je Škrijelj za Klix.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79