I ovo je BiH: I poslanici “sređivali” lažne diplome

Pred Općinskim sudom u Sanskom Mostu održavaju se ročišta u predmetu iz Žurnalove afere Diploma, gdje je tajno snimljena kupovina “diplome bez znanja”. Upravo ta diploma kolegice novinarke Azre Omerović biće dovoljna da se terete Senad Pehlivan, posrednik koji je sredio kupovinu diplome, Šemsudin Habibović, vlasnik i osnivač škole Multilingua, i Nejra Šabić, direktorica škole.

ISTRAGA TRAJE

Istraga nije mogla doći do većeg broja falsifikovanih diploma, jer je zbog priče koja je izašla u javnost došlo do mogućnosti skrivanja dokaza prije nego su tužioci pokucali na vrata te škole.

Međutim, u drugoj, sličnoj aktivnosti tužilaca kodnog naziva Pero moguće je očekivati otkrivanje većeg broja krivotvorenih diploma tokom racija u školi Vita plus Cazin. Zbog otvorene istrage, Ministarstvo obrazovanja je donijelo rješenje o prekidu rada obje škole, koje iz Vita plus sada spore. Međutim, kako još nije podignuta optužnica u ovom drugom predmetu, od Tužilaštva USK-a smo tražili informacije o pokrenutim istragama, jer su pretresi i hapšenja u okviru akcije Pero imali nekoliko nastavaka.

Utvrđeno je da je predmet formiran na osnovu anonimne prijave 29. maja 2019. godine. Tužilačkom naredbom mijenja se njegova oznaka u predmet protiv Admira Hadžipašića i drugih zbog krivičnih djela organizirani kriminal i zloupotreba položaja te se do danas nalazi u fazi istrage, odgovorili su nam iz Tužilaštva.

Iz istih razloga nisu nam mogli saopćiti o kojem broju krivotvorenih diploma se radi, ali iz Tužilaštva podsjećaju na to da su u istrazi evidentirali 55 pravnih i fizičkih lica, te 14 fizičkih lica u prijavi.

Ono što je poveznica osumnjičenim u više predmeta jeste članska karta iste stranke – A SDA, koja je na vlasti u USK-u

Admir Hadžipašić je bio federalni parlamentarac, a nakon njegovog privođenja uslijedila su i mnoga druga, između ostalog, i savjetnika premijera USK-a Mirsada Topčagića i poslanika u kantonalnoj Skupštini Rasima Pajića, za čiju sudbinu predmeta smo također pitali Tužilaštvo.

RAZDVOJENI PREDMETI

Oni su inicijalno bili u zajedničkom predmetu s Hadžipašićem, a kasnije su razdvojeni u dva zasebna predmeta.

Pajić, koji se sumnjiči za posredovanja u jednom presretnutom namještanju diplome, ima predmet krivičnog djela primanja nagrade za trgovinu uticajem i krivotvorenja službene isprave. Postoji naredba o provođenju istrage potvrđena od nadležnog suda.
Topčagić, koji se sumnjiči da je pokušao vršiti pritisak na predmete svojih kolega da se cijeli slučaj završi u Ministarstvu obrazovanja, suočava se s djelom primanja nagrade za trgovinu uticajem. Njegov predmet se nalazi u fazi prijave.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79