I ovo je moguće u BiH: Radili cijeli radni vijek i sada ne mogu u penziju zbog greški u sistemu

U BiH, nekoliko bivših policajaca suočava se s gorućim problemom – nemogućnošću odlaska u zasluženu mirovinu zbog “greške u sistemu”. Čini se da su podaci o njihovom radnom stažu i uplatama među institucijama – policijom, poreznom upravom i mirovinskim fondovima – kao izgubljeni u vremenu, a za njih to znači neizvjesnost i financijsku nestabilnost.

RSE (Radio Slobodna Evropa) izvještava da deseci bivših policajaca u Bosni i Hercegovini već mjesecima čekaju na prvu mirovinu. Njihov je problem složen – dobili su otkaze zbog, kako tvrde, viška radnog staža, dok su mirovinski fondovi odbili njihovo umirovljenje tvrdeći da im nedostaje staža prema vlastitim evidencijama.

Ova situacija postavlja mnoga pitanja o administrativnoj točnosti i koordinaciji među različitim institucijama. Policajci imaju privilegiranu mogućnost beneficiranog radnog staža, teoretski omogućujući odlazak u mirovinu nakon 20 godina službe, bez obzira na dob. Međutim, stvarnost je daleko od idealne.

Ilija Marković, bivši policajac iz Srebrenika, iznosi svoju frustraciju: “Mirovinu čekam 30 mjeseci. Nemam posao, nemam mirovinu, nemam ništa.” Njegova priča simbolizira agoniju koju proživljavaju mnogi njegovi kolege širom zemlje.

Često se ističe da su plaće i mirovine policajaca u BiH varijabilne, ovisno o tome za koju su agenciju radili, a ovo prebacivanje iz jedne u drugu agenciju dodatno komplicira administrativni kaos.

Sukob podataka između različitih institucija, poput Ministarstva unutarnjih poslova i Zavoda mirovinskog osiguranja, samo dodatno komplicira situaciju. Markovićev slučaj, koji ukazuje na neslaganje podataka i kasne isplate, nije usamljen.

Zid šutnje koji se stvorio oko ovog problema izuzetno je frustrirajući za bivše policajce. Slaven Raguž, zastupnik u entitetskom Parlamentu, ističe da su institucije dužne odgovoriti na pitanja parlamentaraca, no čini se da su odgovori rijetki.

U međuvremenu, iz Zavoda MIO Federacije BiH i Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona stižu izjave o ažuriranju podataka i ispravljanju grešaka, ali za mnoge bivše policajce ovo znači samo dodatno čekanje i neizvjesnost.

Dok se političke igre i administrativne poteškoće razrješavaju, bivši policajci poput Markovića i Đedovića ostaju zarobljeni u birokratskom lavirintu, čekajući na pravdu i zasluženu mirovinu. Ova priča nije samo o njima – to je priča o propustima sustava koji ostavlja svoje službenike u neizvjesnosti i tjeskobi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79