I penzionerima je dosta, prijete protestima

I penzionerima je dosta, prijete protestima


Skupština Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona (SUP ZDK) dopunila je spisak zahtjeva prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) na današnjem zasjedanju u Zenici. Ovi zahtjevi bit će razmatrani na zasjedanju Saveza udruženja penzionera FBiH koje će se održati prekosutra u Sarajevu.

Sjednici su prisustvovali predsjednik Saveza udruženja penzionera, Redžo Mehić, i Kenan Spahić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike.

“Naš zahtjev je izmjena Zakona o penziono-mirovinskom osiguranju FBiH, konkretno članova 79., 80., 140. i 147., koji se tiču redovnog i vanrednog usklađivanja penzija. Moramo lobirati za izmjenu ovih članova zakona kako bismo do kraja godine mogli imati vanredno povećanje penzija. Ne možemo čekati, penzioneri ne mogu živjeti bez tih izmjena. Također, nismo odustali od zahtjeva za povećanje od 10 posto na decembarsku penziju 2023. godine”, rekao je Mustafa Trakić, predsjednik SUP ZDK-a.

Trakić je istakao da cilj ovih zakonskih izmjena treba biti da se najniže penzije ubuduće povećavaju s rastom prosječne plaće u FBiH i potrošačke korpe. Podsjetio je da je prosječna plaća u FBiH 2018. godine bila 860 KM, dok je sada 1.360 KM, dok je prosječna penzija 680 KM.

“Mi smo tada tražili da najniža penzija iznosi barem 60 posto prosječne plaće u FBiH, ali vidimo da to nije ni 50 posto. Zato smo tražili izmjene zakona”, dodao je Trakić.

Do usvajanja ovih izmjena, penzioneri traže isplatu jednokratne pomoći. Predlažu da za penzionere koji primaju do 1.000 KM, pomoć iznosi 200 KM, dok bi za one s penzijama iznad 1.000 KM pomoć iznosila 100 KM. Ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune do kraja juna, najavili su proteste pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu, a ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima do septembra, planiraju masovne proteste i u drugim gradovima FBiH.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera Redžo Mehić naglasio je da položaj penzionera nije sjajan, te da su osnovni problemi iznos penzije, socijalna i zdravstvena zaštita. Također, Mehić je napomenuo da je omjer zaposlenih i penzionera nepovoljan, što dodatno otežava situaciju.

“Penzioneri su očekivali veće usklađivanje penzija od ovogodišnjih 6,55 posto. Razgovarali smo s Vladom FBiH i rekli im da su zakonski uradili svoje, ali problem niskih penzija ostaje. Cijene i dalje rastu, a penzije nisu dovoljne za dostojan život”, istakao je Mehić.

Pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku Kenan Spahić prisustvovao je sjednici kako bi podržao rad Skupštine SUP ZDK u ime Vlade FBiH i resornog ministarstva.

“Penzioneri imaju legitimne zahtjeve, a na nama je da radimo na njihovom rješavanju. Da li ćemo uspjeti, vrijeme će pokazati. Nastavit ćemo razgovarati i tražiti zajednička rješenja”,  kazao je Spahić, dodajući da je zahtjev za izmjene Zakona o PIO/MIO-u još uvijek pravno neformulisan, ali da će se raditi na njegovom unapređenju.

Penzioneri su odlučni da nastave borbu za svoja prava i najavljuju proteste ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija