I policajcima naplaćivao lažnu taksu od 150 maraka

Nijaz Mulalić, viši referent koji je radio u Policijskoj upravi Ilidža, prekjučer je uhapšen jer je po 150 maraka naplaćivao nepostojeće takse za izdavanje dozvola za držanje i nošenje oružja, a među njima je bilo i policajaca, otkrio nam je izvor blizak istrazi.

Brojne malverzacije

Od istog izvora saznali smo da je prevarenih bilo i po 30 mjesečno te da je Mulalić znao uzeti ukupno i 3.000 KM.  Prema dosadašnjim rezultatima istrage, inspektori sumnjaju da je varao više od deset godina, koliko je Mulalić bio zadužen za izdavanje ove dokumentacije.

Njegove malverzacije otkrivene su sasvim slučajno. Kandidati za dozvole, naime, imaju i praktične vježbe sigurnosti rukovanja oružjem, gdje su međusobno razgovarali.

Tokom jedne od tih vježbi kandidati koji su došli iz različitih općina i čije su podatke obrađivali službenici iz različitih policijskih uprava razgovarali su o navodnim taksama.

Čuđenje kandidata

Ali, novac su spominjali samo oni koji su dolazili s područja općine Ilidža. Ubrzo su shvatili da su samo oni i nasamareni. Mnogi od njih pozivali su osumnjičenog Mulalića te su tražili novac nazad. On je nastavio uvjeravati da su im takse potrebne u drugoj fazi postupka izdavanja dozvole te da im neće vratiti novac.

Među prevarenima je bilo i nekoliko policajaca. Na kraju su svi otišli u sarajevsko tužilaštvo, gdje su Mulalića prijavili za prevaru. Nedugo zatim je priveden.

Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79