I pored novih mjera: Sarajevski tramvaji pretrpani, mnogi građani rizikuju da plate 500 KM

Nošenje zaštitnih maski u Kantonu Sarajevu od danas je obavezno i na otvorenom prostoru. Naredba je to Kriznog štaba Kantona Sarajevo koji je zbog pogoršanja epidemiološke situacije izazvane koronavirusom donio nove naredbe.

Za provođenje nove naredbe zaduženi su službenici Uprave policije MUP-a KS, a kazne za nenošenje maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru iznose 500 KM.

Sarajevska policija potvrdila: Kazne za nenošenje maski i na otvorenom do 1.500 KM

Da li se građani pridržavaju ove naredbe, provjerili smo na ulici, u gradskom prevozu i tržnim centrima, piše Avaz.

Građani na ulici se ne pridržavaju u potpunosti naredbe o obaveznom nošenju maske na otvorenom, dok je situacija u tramvajima i autobusima drugačija.

Većina građana nosi maske, međutim, ne poštuje se naredba da sjedišta označena crvenom bojom budu prazna.

U tržnim centrima smo primijetili da dosta posjetioca ne nosi masku iako se na razglasu napominje obavezno nošenje iste.

Zaštitne maske nisu obavezne samo za sportiste na utakmicama i treninzima, bicikliste, vozače automobila, motora i električnih romobila.

Prema novoj naredbi, dozvoljeno je okupljanje ljudi na određenom prostoru na području KS, pod sljedećim uvjetima:

– ne više od 30 osoba u zatvorenom prostoru,

– ne više od 60 osoba na otvorenom prostoru.

Naredbom je zabranjena organizacija grupnih putovanja za korisnike ustanova socijalne zaštite na području Kantona Sarajevo, a koja organizuju ustanove socijalne zaštite, i slično.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79