I pored upozorenja: Ostaci kurbana pronađeni pored kontejnera

Iako je prije velikog muslimanskog praznika Kurban-bajrama građanima Sarajeva upozoreno, ali i apelirano iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da se odlaganje kožica vrši po uputama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, čini se da su pojedinci to upozrenje olako shvatili.

Tako su nam čitatelji i danas poslali fotografije odlaganja kurbanskih kožica i ostataka pored kontejnera u sarajevskim naseljima Bojnik i Dobroševići.

Kao što je poznato prema tradiciji islama običaj je da se ostaci kurbana zakopaju u zemlju, a nikako ne smiju da se bacaju ili daju životinjama.

Općenito, tu vrstu otpadaka treba zbrinuti skladno zdravstvenim i sanitarnim pravilima, te pravilima o zaštiti okoliša.

Istovremeno, odlaganje nusproizvoda klanja u kontejnere komunalnog otpada, kao i odbacivanje u okoliš je zakonom zabranjeno i sankcionira se u skladu s odredbama Zakona o veterinarstvu BiH novčanom kaznom od 430 KM a kako bi se spriječile eventualne štetne posljedice po zdravlje ljudi i okoliš prenosi Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79