I pripadnici SIPA-e upućeni na KCUS: Koordinirana akcija Tužilaštva KS i BiH

Osim tužilaca, i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upućeni su danas na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, saznaje Klix.ba. Pripadnici SIPA-e postupaju po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Već smo objavili da su predstavnici Tužilaštva KS ušli danas u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Postupajući tužioci u ovom predmetu su Mladen Vukojičić i Meliha Dugalija.

Ova akcija je pokrenuta nakon pisma ljekara koje se pojavilo u javnosti, a u kojem se govori o katastrofalnom stanju na KCUS-u s akcentom na respiratore koje je nabavila “Srebrena malina” koji se koriste u jedinicama intenzivne njege, a koji navodno nisu adekvatni za to.

 

Također saznajemo da je na KCUS-u i tužilac Tužilaštva BiH Džermin Pašić koji radi na predmetu “Respiratori”, a u kojem već traje suđenje na Sudu BiH, te u kojem je glavni osumnjičeni federalni premijer Fadil Novalić. Tu je i istražitelj državnog tužilaštva Mirza Jamaković.

Ranije danas glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, sa saradnicima, sastala se se glavnom tužiteljicom Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, Sabinom Sarajlijom i njenom zamjenicom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim dešavanjima u proteklih nekoliko dana, povezanih sa respiratorima i liječnjem Covid-19 pacijenata na KCUS-u, kao i daljim aktivnostima tužiteljskih i pravosudnih institucija.

Zanimljivo je da je danas otkriveno da postoji još jedan predmet u Tužilaštvu BiH kada je riječ o spornim respiratorima, a koji se tiče “pomoći počinitelju poslije počinjenog krivičnog djela”.

“S obzirom da Tužiteljstvo BiH od ranije postupa u predmetu, koji je otvoren prije podizanja optužnice u predmetu Novalić i dr., a koji se odnosi na pomoć počinitelju poslije počinjenog krivičnog djela od strane više osoba, Tužiteljstvo BiH je poduzimalo radnje i nastavlja rad u tom predmetu”, rečeno je danas iz državnog tužilaštva.

S druge strane, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je, na temelju medijskih objava, u skladu sa svojom nadležnošću formiralo predmet koji se odnosi na pismo ljekara sa KCUS-a o upotrebljivost respiratora u liječenju pacijenata na KCUS-u, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcioniranju tzv. Covid odjela, u kojem će postupati u narednom periodu, prenosi Klix.

Ukupno su na KCUS-u tri tužioca, dva istražitelja i dva inspektora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79