I ranije bili nemarni u Domu zdravlja Prijedor: Vakcine za djecu PROPALE u frižiderima za domaćinstvo

Nešto slično u ovom Domu zdravlja desilo se i prethodne godine, kada je zbog prekida hladnog lanca propalo nekoliko stotina vakcina koje su bile obezbijeđene za vakcinaciju prvačića i za redovnu vakcinaciju beba.

Ovu informaciju je tek sada otkrio vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor, Slobodan Javor, nakon što su zbog prekida hladnog lanca propale 1.342 doze za revakcinaciju protiv virusa korona „Sputnjik V“. On je novinarima rekao da se slično desilo i 2020. godine, kada je direktor Doma zdravlja bio takođe postavljen od SNSD.
Nestanak struje

U Prijedoru propale vakcine, obustavljena imunizacija

Da su vakcine i ranije propadale zbog prekida hladnog lanca za Srpskainfo je potvrdio direktor Instituta za javno zdravstvo RS, Branislav Zeljković.

– Dom zdravlja Prijedor prijavio je 24. februara 2020. godine Institutu za javno zdravstvo RS da je došlo do prekida hladnog lanca zbog problema s napajanjem električne energije. U hladnom lancu, u tom trenutku, nalazile su se vakcine koje se daju u okviru obaveznog kalendara vakcinacije. Vakcine nisu upotrijebljene, već su uništene u skladu s Pravilnikom o upravljanju medicinskim otpadom – naveo je Zeljković.

Kako se desilo da vakcine propadnu tada, i to baš četiri mjeseca nakon što je skupštinska većina smijenila direktorku Doma zdravlja Slavicu Popović (DNS), a na prijedlog SNSD imenovala Milicu Marjanović, ispričali su nam zdravstveni radnici koji su svemu prisustvovali.

– Epidemiolog Doma zdravlja Milica Otković obavijestila je Marjanovićevu da su propale vakcine, jer je nestajalo struje. Te vakcine su bile u dva kućna frižidera u zgradama Doma zdravlja i HES. Direktorki je rečeno da su zbog naglog dolaska struje utikači izbačeni iz utičnica. I tada je postojao UPS sistem, te su nadležni u HES imali aplikaciju koja je upozoravala o prekidu hladnog lanca. Marjanovićeva je bila u šoku zbog svega; naredila je da se nabavi profesionalni frižider za vakcine vjerujući da će on podnijeti nestanke struje – naveli su radnici za Srpskainfo.
Nabavka

Dodaju da je Marjanovićeva obavijestila Institut za javno zdravstvo o svemu i vjerovala je da će nabavkom profesionalnog frižidera riješiti problem koji je naslijedila od prethodne direktorke, jer su joj radnici tvrdili da ni ovo nije bio prvi put da je došlo do prekida hladnog lanca vakcine. Međutim, iz Instituta za javno zdravstvo u svom saopštenju nisu naveli da imaju i ranijih prijavljenih prekida hladnog lanca osim u februaru prošle godine.

U izvještaju o radu Doma zdravlja Prijedor za 2020. navedeno je da je prethodne godine nabavljen namjenski frižider za čuvanje vakcina i da je on koštao 6.552 KM.

Međutim, ovaj frižider nije za čuvanje vakcina protiv virusa korona. Poseban zamrzivač za vakcine protiv kovida 19 nabavio je Institut za javno zdravstvo RS. Direktor Instituta Branislav Zeljković je novinarima otkrio da prijedorski Dom zdravlja nije čuvao u tom zamrzivaču vakcine, već u svom.

Zakazala kontrola

Dolazimo do toga da je neko ipak trebao da provjeri na koji način prijedorski Dom zdravlja čuva vakcine, posebno zbog saznanja da su u ovoj ustanovi od prije ustanovljeni propusti.

Iz Inspektorata RS su za Srpskainfo saopštili da je Republička zdravstvena inspekcija dva puta, ali prije tri i četiri godine, kontrolisala da li se u Domu zdravlja Prijedor sistematska imunizacija sprovodi u skladu s pravilnikom o imunizaciji i hemoprofilaksi protiv zaraznih bolesti. Ovim pravilnikom je propisano da se vakcine čuvaju u namjenskim komorama u sistemu hladnog lanca, uz kontinuiranu svakodnevnu kontrolu temperature i pisanu evidenciju.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

– Republički zdravstveni inspektor je u martu 2018. godine u Domu zdravlja Prijedor izvršio kontrolu u kojoj je konstatovano da Dom zdravlja vakcine iz programa sistematske imunizacije preuzima od Instituta, koji uz svaku seriju vakcine dostavlja dokaz o kontroli kvaliteta, koji izdaje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Vakcine se dopremaju i čuvaju u sistemu hladnog lanca, u skladu sa uputstvom proizvođača – tvrde iz Inspektorata.

Dodaju da su i u maju 2017. kontrolisali Dom zdravlja Prijedor i da je tada, kao i 2018, zatečeno stanje bilo u skladu sa odredbama pravilnika.

Zanimljivo je da inspektori u svojim kontrolama nisu utvrdili ništa neobično u sistemu čuvanja vakcina, koje su se tada nalazile u kućnim frižiderima i koje su, kako je potvrđeno, u februaru i propale. Ranije propadanje vakcina nije bilo alarm za nadležne da u Domu zdravlja Prijedor ipak nešto ne štima.

Način čuvanja

Iz Inspektorata RS kažu da se čuvanje vakcina protiv virusa korona razlikuje od uslova definisanih za vakcine iz programa sistematske imunizacije.

– Vakcine protiv kovida-19 imaju drugačije uslove u pogledu transporta, skladištenja i čuvanja, a koji nisu predviđeni pravilnikom, jer je riječ o novim vakcinama, koje do sada nisu postojale. Institut za javno zdravstvo RS je donio u februaru ove godine Stručno metodološko uputstvo za vakcinaciju protiv kovida-19, kojim se definiše i način čuvanja vakcina, sa kojim su upoznate zdravstvene ustanove u RS koje provode vakcinaciju – kažu iz Inspektorata.

Dom zdravlja u kojem su propale vakcine koristio svoj hladnjak, umjesto onaj od Instituta

Tvrde da postupak Tužilaštva, koje je otvorilo istragu protiv direktora Doma zdravlja Slobodana Javora i načelnice HES Milice Otković zbog propadanja 1.342. vakcine protiv virusa korona usljed prekida hladnog lanca, ima prednost u odnosu na upravni postupak, te da Inspektorat trenutno nema osnova za postupanje piše Srpskainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79