I Sarajevo dobilo ledeno jezero: Miljacka zaledila na Bentbaši

Nadležni su poslali apel građanima da, ukoliko nije neophodno, ograniče izlaske, posebno u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim satima.

Sarajevo se jutros probudilo na minus 15 stepeni, a usljed niskih temperatura zaledila je rijeka Miljacka, na brani Bentbaša.

Reporter “Avaza” jutros je zabilježio ovaj specifičan prizor na Bentbaši.

Federalni hidrometerološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog niskih temperature na području cijele Bosne i Hercegovine.

Veoma niske temperature mogu izazvati zdravstvene probleme posebno kod hroničnih bolesnika, starijih osoba, djece i trudnica. Niske temperature su naročito opasne za osobe koje su imale srčani ili moždani udar, jer usljed hladnoće dolazi do naglog sužavanja krvnih sudova, što povećava mogućnost nastanka ugruška, tj. tromboze.

Nadležni su poslali apel građanima da, ukoliko nije neophodno, ograniče izlaske, posebno u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim satima.

– Ukoliko ipak trebate izaći, preporučuje se da zaštitite glavu, ruke i prekrijete usta šalom kako bi se spriječilo direktno udisanje hladnog zraka. Maloj djeci i bebama je naročito važno utopliti šake i stopala, te zaštiti glavu kapom – naveli su Crvenog križa FBiH.

Odjeća treba biti udobna i topla, po mogućnosti od vune, polipropilena ili svile, a jakna sa unutrašnjim slojem od pamuka, a vanjskim slojem nepropusnim za vlagu i vjetar. Preporučuje se topla obuća, bez visokih peta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79