I to je BiH: Inženjer šumarstva s motorkom u ruci zarađuje za život

Svakoga jutra od sedam sati Sergej Milanović, umjesto u fotelju šumskog gazdinstva, sjeda pod sirovu jeliku, motreći dobro da ona poslije sječe ciljano padne.

Da se u našem društvu često ne cijene znanje i rad govori priča iz općine Ribnik. Mladi inženjer šumarstva Sergej Milanović po završetku svog školovanja na Šumarskom fakultetu u Banja Luci nije mogao pronaći posao u struci pa je, da bi prehranio obitelj, počeo raditi nekvalificirane poslove poput sječe šume u privatnoj tvrtki.

Ne želi iz BiH

Svojim vršnjacima poručuje da se prihvate rada, jer se jedino na taj način može boriti za bolje sutra. Svakoga jutra od sedam sati Sergej Milanović, umjesto u fotelju šumskog gazdinstva, sjeda pod sirovu jeliku, motreći dobro da ona poslije sječe ciljano padne. Po završetku Šumarskog fakulteta u Banja Luci posao je zatražio u Šumariji općine Mrkonjić Grad, koja za njegov status nije imala dovoljno sluha. To ga nije pokolebalo da posao sa eksploatacijom šume potraži u privatnoj firmi susjedne općine Ribnik, koja mu je ponudila – posao sjekača.

“Mladi ljudi koji čekaju poslove u struci na birou rada pred sobom imaju dvije mogućnosti. Jedna od tih mogućnosti je da napuste zemlju i sreću potraže daleko od rodne grude ili da čvrsto odluče da ostanu i da se bore se za bolje sutra“, kaže Sergej Milanović u izjavi BN TV. Krivci On navodi da ga veoma pogađa loš status šumskih radnika, kojima je, prema njegovim riječima, svakoga dana “glava u torbi”.

Krivce za stanje u JP “Šume Republike Srpske” Milanović vidi u neodgovornom poslovanju rukovoditelja radnih jedinica, te u velikom postotku neproduktivne radne snage koja na teret poduzeća solidno živi, a u suštini – ne radi ništa.

Milanović kaže da je u upravi poduzeća neophodan rez, jer su članovi uprave, u stvari, i glavni krivci za negativno poslovanje. Milanović kaže da sa kolegama iz Šumskog gazdinstva “Ribnik” ima korektnu suradnju i na njihov rad nema zamjerki. Dodaje da je šuma nacionalno blago koje su nam ostavili naši preci i da svi treba da se uključimo u njenu zaštitu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79