I Tužilaštvo će pokrenuti istragu protiv firmi koje su sankcionisali Amerikanci

Tužitelji Tužilaštva BiH rade na predmetu u vezi sa posljednjim američkim sankcijama koje su uvedene kompanijama i pojedincima iz Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Klix.ba.

“U Tužilaštvu BiH u radu je predmet koji se odnosi na pravne i fizičke osobe, obuhvaćene sankcijama Vlade SAD, u kojem se vrše provjere i utvrđuje postoje li elementi krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH, u djelovanju sankcionisanih osoba”, rečeno je iz državnog tužilaštva.

No, da je predmet u radu za sada ne znači ništa konkretno s obzirom da državni tužitelji nisu podigli niti jednu optužnicu protiv osoba koje se već odavno nalaze na američkoj crnoj listi.

Ne treba sumnjati da bi američke vlasti, štiteći i svoje interese u Bosni i Hercegovini, ustupili potrebne informacije bh. pravosudnim organima s ciljem dokazivanja krivičnih djela sankcionisanih osoba, no često se postavlja pitanje da li bh. pravosudne institucije zaista žele istinski procesuirati sve visokopozicionirane funkcionere u BiH koje su na OFAC-ovoj listi.

Ured za kontrolu imovine stranaca u SAD-u (OFAC) prošle sedmice je proširio listu sankcionisanih osoba i firmi s Balkana, a meta su bile osobe i firme povezane s Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Kako se navodi u pojašnjenju, ove firme “osiguravaju glavne izvore prihoda za Dodikovu mrežu”, a američki zvaničnici su “nacrtali” kako je Dodik koristio svoj službeni položaj da usmjeri ugovore Vlade RS-a ka mreži privatnih kompanija koje on i Igor nadziru.

“Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, svoju ličnu vezu s kompanijama prikriva korištenjem različitih nominalnih vlasnika i direktora”, saopćeno je.

Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih kompanija u BiH: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company El PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio Services Banja Luka d.o.o. (K-2), and Una World Network d.o.o. (Una).

Također, Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) je informaciona tehnološka (IT) kompanija koja posluje unutar Dodikove porodične mreže. Prointer i Sirius zajedno pružaju IT proizvode i usluge organizacijama u RS i BiH vladama, dok Kaldera uglavnom posluje u sektoru inženjeringa.

Tri od ukupno sedam kompanija koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) prošle sedmice stavile na novu listu sankcija zbog povezanosti s porodicom Milorada Dodika, na tenderima su od svog osnivanja dobile poslove vrijednije od 512 miliona KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79