I u slučaju značajnog pogoršanja epidemiološke situacije škole ostaju otvorene

Vlada Federacije BiH usvojila je na današnjoj sjednici dokument “Javnozdravstveni kriteriji za prilagođavanje javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19”, a koji klasifikuje pet kategorija nivoa prijenosa virusa u zajednici. U naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje je usvojila Vlada FBiH naređuje se vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva obavezno postupanje po dokumentu „Javnozdravstveni kriteriji za prilagodavanje javnozdravstvenih i društvenih mjera u kontekstu COVID-19”.

Nivo prenosa 0 definira se kao situacija u kojoj nije zabilježen prijenos virusa u prethodnih 28 dana te se u tom slučaju ne donose restriktivne mjere.

Nivo 1 obuhvata situaciju u kojoj postoje osnovne mjere za sprečavanje prijenosa virusa te se epidemija kontrolira s ograničenim i prolaznim lokalnim ograničenjima.

Drugi nivo prijenosa označava situaciju s niskim rizikom od prijenosa u zajednici izvan utvrđenih klastera s tim što se pojašnjava da za kontrolu prijenosa mogu biti uvedene dodatne mjere koje ograničavaju ekonomske i društvene aktivnosti.

Nivo 3 podrazumijeva prijenos u zajednici s ograničenim dodatnim kapacitetom za reagiranje i rizikom da zdravstvene službe budu preplavljene. U ovom slučaju se navodi kako će biti potrebno poduzeti veću kombinaciju mjera kako bi se ograničio prijenos virusa.

“Na ovom nivou je potrebno jačanje svih javnozdravstvenih mjera kako bi se izbjegla stroga ograničenja kretanja i druge snažne mjere. Svi pojedinci trebaju smanjiti svoje socijalne kontakte, a za neke aktivnosti razmotriti zatvaranje, a istovremeno omogućiti osnovne usluge i škole da ostanu otvorene. a online. Vrtići, osnovne i srednje škole trebale bi ostati otvorene uz odgovarajuće veće sigurnosne mjere, dok lokalni kontekst to dopušta. Kontinuitet obrazovanja za djecu, zbog njihove cjelokupne dobrobiti, zdravlja i sigurnosti trebaju biti u prvom planu svih relevantnih razmatranja i odluka”, navodi se u dokumentu.

Posljednji nivo, nivo 4, odgovara nekontroliranoj epidemiji s ograničenim ili nikakvim dodatnim kapacitetom odgovora zdravstvenog sistema što zahtijeva opsežne mjere kako bi se izbjeglo preopterećenje sistema.

Vlada FBiH usvojila je kriterije za prilagođavanje novih korona-mjera, a konačne odluke donose kantoni

“Za javna okupljanja procjenu rizika provodi organizator događaja koji može tražiti pomoć zavoda za javno zdravstvo. Ako se radi o javnom okupljanju koje donosi zaradu, onda je osnovano da organizator plati i usluge procjene rizika”, navodi se.

Ukoliko se prema incidenci procijeni da situacija nalaže proglašenje Nivoa 4 prijenosa virusa, u ovom slučaju dokument nalaže kako će možda biti potrebno uspostaviti ograničenje kretanja i stroge mjere kako bi se smanjio broj ličnih susreta.

“Razmotriti sve mogućnosti ostavljanja škola otvorenim, ali tako da se ograniči lični kontakt. To uključuje strategije kombinirane nastave ili ograničavanje broja učenika. Također, treba razmotriti zatvaranje obrazovnih ustanova, uz korištenje drugih alternativa nastave kao što je online nastava”, navodi se u dokumentu koji je kreiran na osnovu preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79