I Ustavni sud BiH odbio Dragana Čovića: Odluke o izborima u Travniku regularne

10.02.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupstine BiH. Dragan Covic. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

HDZ je podnio apelaciju žaleći se u suštini na odluku CIK-a o ponovnom raspisivanju izbora u Travniku, a nakon što je kandidat SDA Mirsad Peco preminuo

Ustavni sud BiH odbacio je kao nedopuštenu apelacija koju je podnio HDZ kojeg zastupa predsjednik ove stranke Dragan Čović, a u vezi sa ponovljenim izborima u Travniku. U odluci Ustavnog suda je navedena da je ova Čovićeva apelacija inkompatibilna sa Ustavom BiH.

Piše: A. DUČIĆ

HDZ je podnio apelaciju žaleći se u suštini na odluku CIK-a o ponovnom raspisivanju izbora u Travniku, a nakon što je kandidat SDA Mirsad Peco preminuo na dan održavanja izbora, 15. novembra. Budući da je on pobijedio na tim izborima, CIK je donio odluku o nemogućnosti preuzimanja mandata, te je ponovo raspisao izbore. HDZ je pak tražio da je u tom slučaju trebao biti izabran drugoplasirani kandidat, a to je bio njihov Goran Pejaković.

U ponovoljenim izborima 11. aprila pobijedio je Kenan Dautović, također kandidat SDA. HDZ se prvobitno žalio Sudu BiH, ali ovaj sud je 26. Januara zauzeo stav kako je nesumnjiva činjenica da izabrani kandidat Peco čiji je izborni rezultat potvrđen nije bio u mogućnosti da preuzme mandat zbog smrti, na način propisan odredbama člana 1.3a stav (3) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine te ukazuje da je kandidat izabran, da mu je dodijeljen mandat, ali da zbog nepotpisivanja izjave o preuzimanja mandata nisu nastupile pravne posljedice.

HDZ je bio mišljenja da se radi o proizvoljnom tumačenju pozitivno-pravnih propisa, a konkretno Izbornog zakona i Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika opština u Federaciji BIH, pri čemu je potrebno dati odgovor na pitanje „nastupaju li pravne posljedice u smislu otpočinjanja mandata opštinskog načelnika u trenutku potpisivanja kandidata da prihvaća mandat“, budući da u konkretnom slučaju, kako su naveli, nije potpisao izjavu o preuzimanju mandata.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović tada je izjavio kako je veći dio CIK-a izabran mimo kriterija, procedura i zakona piše Fokus.

“Kompromitiran je izborni proces, sjetite se Uskoplja i brutalnoga prekidanja brojanja glasova koji su došli poštom kada se vidjelo da će pobjednik biti hrvatski predstavnik. U Travniku snalaženje ili nesnalaženje zbog smrti kandidata na dan izbora, u Mostaru da ne govorim. Podnijeli smo kaznenu prijavu protiv predsjednika CIK-a i većine članova”, naveo je Čović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79