Iako imaju pravobranioce, advokatima dali 200.000 KM

Federalna vlada je mjesec pred opći haos izazvan pandemijom koronavirusa donijela odluku o isplati 200.000 KM iz budžeta za pravne usluge sedam advokatskih kancelarija koje će ih zastupati u sudskim sporovima.

Brojni savjetnici

Ova odluka je apsurdna samim tim što Federaciju u sporovima po tužbama radnika zastupa i Pravobranilaštvo FBiH, koje ima 30-tak uposlenih i kojem se godišnje za rad isplaćuje više od 1,3 miliona KM.

Osim toga, u Vladi su zaposlene stotine pravnika i savjetnika na koje se troše velike sume novca.

Ovo nije prvi put da Vlada FBiH daje novac poreznih obveznika na advokatske usluge, bez obzira na veliki broj tužbi iz radnopravnih odnosa. I prošle godine je iz budžeta isplaćeno oko 200.000 KM, a za taj posao je apliciralo osam advokatskih kuća.

Prema odluci Vlade, ove godine je jedna prijava odbačena, a izabrano je sedam advokata kojima je bez PDV-a dodijeljeno 170.940 maraka (ukupno 199.999 KM).

Opet gube

Tako je svaki advokat dobio po 28.000 KM da zastupa Federaciju po radničkim tužbama.

Dok Vlada Federacije BiH  angažira privatne advokatske kuće, Ured za reviziju je konstatirao da je proteklih godina po osnovu rješenja iz radnopravnih odnosa iz budžetske kase isplaćeno 25 miliona KM

Faksimil odluke Federalne vlade
Faksimil odluke Federalne vlade Foto: Faksimil
 

Zbog INA-e dato 3,6 miliona KM

Federacija je lani angažirala i advokatsku kancelariju iz Švicarske “Walder Wyss LTD Cirih” i sarajevskog advokata Almira Gagulu kako bi ih zastupali u arbitražnom sporu s INA-MOL-om. Za ovaj posao već su dobili 3,6 miliona KM prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79