Iako je potpisao: Dodikova savjetnica negirala potpis dokumenta o pristupanju NATO-u

Savjetnik člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, Ana Trišić Babić izjavila je da je na današnjem Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Antaliji usvojena deklaracije u kojoj je pružena podrška evropskoj perspektivi regiona i potvrđeno opredjeljenje učesnica SEECP-a za saradnju sa NATO savezom.

U Antaliji potpisana deklaracija o integracijama u EU i NATO, dokument parafirao i Dodik

Upitana da prokomentariše pisanja da je na Samitu usvojena deklaracija koja predviđa, kako su naveli, članstvo u NATO, Babić je istakla da je to apsolutna neistina, te da nije bilo riječi o članstvu već saradnji sa NATO savezom, što je u skladu sa pozicijom BiH.

– Naravno da nikakva obaveza ka pristupanju u NATO nije preuzeta. To ne bi bilo ni moguće pored učesnica SEECP koje nisu opredjeljene za članstvo, kao što su: Srbija, Moldavija i BiH, ali svi zajedno su opredjeljeni za saradnju sa Alijansom. To je pozicija koju je BiH formalno verifikovala usvajanjem Programa reformi, istakla je Babić.

Ona je naglasila da ne treba posebno napomenuti da ova deklaracija ne mijenja poziciju ni Srbije ni Moldavije ni BiH u pogledu NATO, javlja Srna.

– Članice SEECP-a su: Turska, Grčka, Bugarska, Rumuniji, Moldavija, Hrvatska, Srbija, Albanija, BiH, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Kosovo, a zbog zemalja koje nemaju aspiracije prema NATO zato i piše evropske integracije, a evroatlantske su za one koje su već članice NATO, rekla je Babić.

Iz Kabineta člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH je rečeno da dezinformacije u vezi sa ovom deklaracijom predstavljaju još jedan u nizu pokušaja “sarajevskih medija i političkog Sarajeva” da se putem falsifikata istine i istinom falsifikata javnom mnjenju podmetne laž o odnosu Milorada Dodika prema NATO.

– Nikakav potpis na bilo kakav dokument o integraciji BiH u NATO Milorad Dodik nikad nije potpisao, pa ni na današnjem zasjedanju SEECEP-a u Turskoj. Očigledno je da su mediji iz FBiH, koji su objavili ovu notornu laž, po ko zna koji put pokazali da kod njih istina curi kao voda kroz rešeto te da su majstori neistina i pamfleta, naglasili su u Kabinetu člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79