Iako je sam i dobio: Cikotić nije dao saglasnost za priznanja i značke u GP BiH, pa se ušutio!?

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (SDA) u junu je odbio dati saglasnost za dodjelu priznanja i znački pripadnicima Granične policije, ali i samom sebi, jer je i on dobitnik zahvalnice, a nije se ni pojavio na manifestaciji. Nejasno je za šta mu je Granična policija sa Zoranom Galićem zahvalna, s obzirom da nije zabilježio neke poslovne uspjehe. Naprimjer, iz GP uporno ponavljaju da im je neophodna radna snaga, ali Cikotić s takvim idejama ne može proći na Vijeću ministara. Ali mu je Galić, eto, zahvalan.

Piše: A. Čorbo-Zećo za NAP

No, vratimo se na nagrade i priznanja. Ona su faktički nelegalno dodijeljena jer ministar je trebao odobriti prijedlog Granične policije koja i finansira ova priznanja, a on je odgovorio da mu je kasno stigao prijedlog, tačnije da je sve zaprimio 2. juna, a da je godišnjica obilježavanja 6. juna, odnosno 7. juna.

Ali, priznanja su na kraju dodijeljena bez saglasnosti ministra Cikotića. Iz Ministarstva sigurnosti nikada nisu odgovorili na upit Patrije poslan još 22. juna u kojem smo željeli razjasniti cijelu priču.

Jednostavno u Ministarstvu sigurnosti BiH ignorišu upite, a kako saznajemo Cikotiću nije problem bio rok već spisak nagrađenih, a na kojem je i dio službenika koji to nisu zaradili trudom i radom, već svojom podobnošću i odanošću direktoru Zoranu Galiću.

Cikotić je vrlo jasno upozoren na tu pojavu, ali Cikotić ne želi pričati na ovu temu, a nije se ni javno odrekao zahvalnice koju je dobio od Galića, ili je jednostavno kompletnu priču zataškao upravo zbog te zahvalnice!?

Podsjećamo, pohvale za posebne zasluge u radu i iskazani doprinos u podizanju ugleda GPBiH, Galić je uručio državnoj službenici Mirsadi Alić iz Odsjeka za pravne poslove i pisarnicu, državnoj službenici Sandri Dujmušić iz Kabineta direktora i državnoj službenici Stani Gavrić iz Terenskog ureda Sjeverozapad Gradiška te zaposlenicima Ljiljani Terzić iz Odsjeka za finansijske poslove, Zoranu Soldi iz Odsjeka za poslove nabavke i logistike i Seadu Polovini iz Uprave za administraciju, dok će ovo priznanje zaposlenicima Admiru Omerbegoviću iz Odsjeka za komunikacije i Nataši Prodanović iz Jedinice granične policije Trebinje biti uručeno naknadno.

Na prijedlog Galića pojedinačna priznanja za policijske službenike GPBiH su slijedeća:

Za nagradu Policijska medalja za hrabrost predloženi su policijski službenici Centralnog istražnog ureda GPBiH Rejhan Raković i Nermin Burzić.

Za Srebrenu policijsku značku predloženi su: Đorđo Kusmuk komandir Jedinice za nadzor i osmatranje, Predrag Radanović pomoćnik komandira za operacije i organizaciju JGP Dobrljin, Dinko Tvrtković pomoćnik komandira za istrage JGP Aerodrom Sarajevo, Alija Bajrica iz Uprave za operacije, Željko Mioč iz Terenskog ureda Zapad Bosansko Grahovo, Milo Cvijetić iz Terenskog ureda Sjeveroistok Bijeljina, Josip Mandurić iz JGP Gorica, Edis Spahić iz Uprave za operacije, Edin Husomanović iz Centralnog istražnog ureda i Emir Škaljo iz Terenskog ureda za aerodrome.

Za Zlatnu policijsku značku predloženi su: Svevlad Hofman savjetnik direktora GPBiH, Pero Milivojević načelnik Terenskog ureda Sjeveroistok Bijeljina, Almir Bašić načelnik Terenskog ureda za aerodrome, Nikola Drapić komandir JGP Trebinje, Muamer Fazlagić komandir JGP Zvornik, Stanislava Benković zapovjednica JGP Orašje, Siniša Radović pomoćnik komandira JGP Aerodrom Sarajevo, Dragan Krvavac iz JGP Neum i Amir Beganović iz JGP Aerodrom Sarajevo.

Pohvalnice za poseban doprinos, rezultate rada i profesionalizam prilikom obavljanja poslova i zadataka bit će uručene su: Oliveri Stanišić, Bojanu Radojkoviću, Hajrudinu Podžiću, Eldinu Smailagiću, Žarku Milinkoviću, Mersudinu Omerhodžiću, Irhadu Mešiću, Igoru Grahovcu, Hrvoju Zrinušiću i Josipu Žuljeviću.

Direktor Galić ovom je prilikom uručio zahvalnice predstavnicima bh. agencija za provođenje zakona s kojima GPBiH sarađuje u brojnim operativnim akcijama i u borbi protiv nezakonitih migracija i sprečavanju svakog oblika kriminaliteta te partnerima koji su dali poseban doprinos u radu GPBiH, putem materijalno-tehničkih sredstava, finansijske podrške i obuka za policijske službenike GPBiH. Zahvalnica je trebala biti uručena i ministru sigurnosti BiH Selmi Cikotiću, međutim zbog njegovog odsustva naknadno mu je uručena.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79