Iako je Stanivuković najavljivao: Još uvijek nije poznato da li će Banja Luka uvesti “neradnu nedelju”

Na sjednici Skupštine Grada Banja Luka, održanoj sredinom 2021. godine, gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je kada bi stanovnici/ce ovog grada mogli očekivati uvođenje tzv. neradne nedjelje, što podrazumijeva slobodan dan za radnike/ce u trgovinama na području Banje Luke, a čime bi i Stanivukovićevo predizborno obećanje o uvođenju neradne nedjelje bilo ispunjeno.

Stanivuković je na spomenutoj sjednici gradske skupštine najavio da bi “odluka o neradnoj nedjelji trebala da bude spremna u oktobru i da se tada nađe na Skupštini Grada Banja Luka”, dok je bilo planirano da se tokom ljeta priprema studija o efektima neradne nedjelje. U nastavku obraćanja, naveo je i da bi nakon usvajanja odluke radno vrijeme trebalo biti skraćeno do 13-14 časova u periodu od pola godine počevši od oktobra 2021. godine, što bi predstavljalo tranzicioni period, nakon kojeg bi na snagu stupila odluka o potpunoj zabrani rada trgovcima nedjeljom.

“Pripremamo studiju tokom ljeta o efektima neradne nedelje. Vjerujemo da to možemo završiti do kraja septembra. U oktobru bi bio prijedlog. Prema ovim informacijama što do sada imamo, na bazi do sada prikupljenih podataka, ideja je da od oktobra narednih pola godine najvjerovatnije radno vrijeme bude nedeljom do 13-14 časova okvirno. Želimo jedan prelazni period i nakon pola godine stupa na snagu potpuna neradna nedelja za trgovine, tržne centre i taj dio da kažem poslovnog sektora. I to smo u više navrata govorili, evo možda sada najjasnije – dakle, do kraja septembra očekujemo da dobijemo što egzaktnije podatke kako će to uticati na određeni poslovni ambijent. Mislimo da nikakvog efekta neće imati u periodu od pola godine do godinu dana, prosto iz jedne posude prelit će se u drugu posudu. U kratkom roku može – dakle, septembar, oktobar donosimo takvu vrstu odluke. Pola godine hoćemo da ne bude odjednom, nego da ima jedan tranzicioni period da se prilagodi što znači da je naredne godine od proljeća na snazi potpuna naredna nedelja u onom obliku kako smo se mi zalagali, proklamovali, govorili ljudima.” – Draško Stanivuković, 13.7.2021.

Podsjećamo, obećanje o uvođenju neradne nedjelje jedno je od obećanja iz predizbornog programa Draška Stanivukovića koje Istinomjer prati.

“Dok političari spavaju, narod nedjeljom radi, a stvari bi trebale biti obrnute. Upamtio sam riječi jedne žene koja radi kao trgovac u jednom marketu i to skoro pa svaku nedjelju. Požalila mi se kako bi njoj i svim njenim radnim kolegama mnogo značilo kada bi nedjelju imali kao slobodan dan za svoju djecu, porodicu i odmor. Dugo sam o tome razmišljao i od toga dana svaki dan sam sretao sve više i više naših građana koji su mi to govorili. Sa svojim timom nakon mnogo razgovora, analiza i sagledavanja istog tog pitanja u drugim zemljama, donijeli smo jedinu ispravnu odluku, a to je da će našom pobjedom nedjelja biti neradan dan za naše trgovce. Napravili smo detaljnu analizu sa jasnim pitanjem: Da li će ova odluka imati posljedice po ekonomiju grada, te smo došli do zaključka da će biti upravo suprotno: Produktivnost radnika će biti veća, a potrošnja ista.” – Predizborni program Draška Stanivukovića “Nova Banja Luka”

Krajem 2021. godine, u odgovoru na Istinomjerov upit iz Gradske uprave Banja Luka naveli su da je “tokom čitave godine nova gradska administracija radila na prikupljanju mišljenja, razgovara sa privrednicima, kao i sa mnogim stručnjacima iz oblasti privrede” kao i da je gradonačelnik Banja Luke pripremio odluku o neradoj nedjelji “koja bi pred odbornicima trebalo da se nađe na sjednici do kraja godine”.

Kako se početkom 2022. godine u javnosti nisu pojavile nove informacije o ispunjenju datog obećanja, Istinomjer je još jedanput kontaktirao GU Banja Luka.

Na pitanje da li se odluka o tzv. neradnoj nedelji našla pred odbornicima do kraja 2021. godine, iz GU Banja Luka su istakli da je odluka o neradnoj nedelji “u velikoj mjeri spremna i čeka se adekvatan trenutak za upućivanje navedenog zahtjeva na sjednicu Skupštine” kao i da se razmatraju modaliteti poput periodičnog uvođenja potpune neradne nedelje.

“Tačan datum uvođenja neradne nedelje se u ovom trenutku ne zna, ali sa sigurnošću možemo reći da bi trebao biti ove godine, ako ne do polovine godine.” – Odgovor GU Banja Luke, 31.1.2022.

Iz navedenog odgovora može se zaključiti da osim što se odluka o uvođenju tzv. neradne nedelje nije našla pred odbornicima Skupštine Grada Banja Luka do kraja 2021. godine, ni tranzicioni period koji uključuje skraćeno radno vrijeme nije uveden od oktobra prošle godine kako je to prvobitno najavljeno niti se tačan datum uvođenja neradne nedelje se u ovom trenutku zna.

Podsjećamo, Istinomjer se temom rada nedeljom u BiH bavio u analizi “Rad nedjeljom u BiH regulisan na različite načine” gdje smo se osvrnuli na različita legislativna uređenja na entitetskom nivou ali i na različite prakse lokalnih zajednica kada je u pitanju ova tema.

S obzirom na činjenicu da se odluka o uvođenju tzv. neradne nedelje nije našla pred odbornicima Skupštine Grada Banja Luka do kraja 2021. godine, niti je tranzicioni period koji uključuje skraćeno radno vrijeme uveden od oktobra prošle godine kako je to prvobitno najavljeno, Istinomjer pomenuto obećanje gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića ocjenjuje neispunjenim.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79