Ibrahim za 150.000 KM mita tvrdi da je zajam, Seid uzimao 80 % zarade od parkinga

U jučerašnjoj akciji MUP-a Kantona Sarajevo kodnog naziva “Start” slobode je lišeno sedam osoba.

Od sedam osoba, slobode je lišeno pet muškaraca i dvije žene, a oni su 33-godišnji E.K. iz Sarajeva, 38-godišnji E.B. iz Sarajeva, 31-godišnja E.R. iz Sarajeva, 33-godišnji M.D. iz Sarajeva, 29-godišnji S.H. iz Sarajeva, 60-godišnji I.H. iz Sarajeva, 42-godišnja A.D. iz Sarajeva.

Od imena koji su poznati javnosti, jedan je i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić. U njegovoj ekipi su bili i njegov sin Seid Hadžibajrić, Ibrahimova seskretarica Alma Destanović, te Seidov drug Elmedin Karišik.

Njih Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti za krivična djela organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, pranje novca, te primanje i davanje dara.

Osumnjičenom Hadžibajriću na teret se stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi s područja Stari Grad, od koje je primio mito u iznosu od 150.000 KM.

Hadžibajrić primio mito od 150.000 KM?

Avaz” iz izvora bliskih Tužilaštvu objavljuje detalje osnova sumnje, i ulogu Hadžibajrića, Karišika i njegovog sina u nezakonitim radnjama.

U dokumentima Tužilaštva KS jasno je navedeno da su osumnjičeni, prije svega Karišik i Seid Hadžibajrić koristili Sky.

Kako se navodi, Karišik je Seida Hadžibajriću putem Skya detaljno podnosio izvještaje o zaradi od iznajmljivanja parkinga u Starom Gradu.

Sporna su, kako saznajemo tri parkinga, Telali, Dom Armije i Trg Austrije.

Prema tvrdnjama Tužilaštva KS, Karišik, za kojeg se navodi da je osnovao firmu za iznajmljivanja parkinga, Hadžibajrićima je davao 80 posto zarade.

Dogovorena je isplata u iznosu 80 naspram 20 – stoji u dokazima Tužilaštva KS.

Ove vrste poslova, vezane za isplatu, dogovarane su putem Sky i za njih je znao Seid, koji je o tome morao upoznati oca.

Načelnik koji koristi SKY i šuruje sa kriminalcima

Osim toga, parking prostor kod Vijećnice, Telali, koristila je osoba koja je u rodbinskim vezama sa slobode lišenim Admirom Arnautovićem Šmrkom.

Kada su u pitanju teška optužba Tužilaštva da je Hadžibajrić uzeo 150.000 KM mita, saznajemo da se radi o jednom sarajevskom investitoru koji je kupio, na osnovu javnog konkursa parcelu od 195 metara kvadratnih u Općini Stari Grad, tačnije u ulici Maguda na broju 3.

Prodaja, za parcelu koju je platio 137.500 KM okončana je 14.juna 2021.godine.

Međutim, godinu dana kasnije Hadžibajrić je od ovog investitora uzeo 150.000 KM. Tužilaštvo tvrdi da je riječ o mitu, dok Hadžibajrić, kako saznajemo, smatra da je to zajam.

On će danas biti detaljno ispitan u Tužilaštvu, sinoć se branio šutnjom, kako bi danas pripremio odbranu.

Prema svemu sudeći Tužilaštvo KS će ići sa prijedlogom za pritvor za sve osobe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79