Ibro Berilo će ostati kandidat SDA za načelnika, iako je uhapšen

Ibro Berilo će ostati kandidat SDA za načelnika, iako je uhapšen


Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo koji je uhapšen zbog nezakonitog raspolaganja državnom imovinom na Bjelašnici, ostaje kandidat za načelnika ove općine jer u Izbornom zakonu BiH ne postoji odredba koja bi to osporila.

Učešće na izborima, kao i obavljanje javne funkcije, izabranim i imenovanim zvaničnicima je omogućeno sve dok se eventualno ne donese pravomoćna presuda.

Ovo je za Faktor objasnila predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) Irena Hadžiabdić.

“Ako je neko uhapšen, to za nas, za CIK nije nikakva smetnja. Proces se mora pravosnažno završiti i pod uvjetom da osoba bude osuđena na pravosnažnu kaznu dužu od šest mjeseci. To je razlog da Centralna izborna komisija oduzme nekome mandat.

Nova Schmidtova pravila u vezi s kandidaturom i ograničenjem se isključivo odnose na ratne zločine protiv humanitarnog prava, genocida i čovječnosti”, kazala je Hadžiabdić.

Prema tim odredbama visokog predstavnika Christiana Schmidta, ratnim zločincima je zabranjena kandidatura na izborima.

Tri su osobe jučer, zajedno sa načelnikom Općine Trnovo Ibrom Berilom, uhapšene u akciji SIPA-e “Incitat”.

Ranijih godina također se događalo da osumnjičeni ili optuženi budu kandidati na izborima. Tako skoro 50 kandidata za načelničke pozicije na Lokalnim izborima 2016. je bilo presuđeno, optuženo ili bilo pod istragom za teška krivična djela organiziranog kriminala, korupcije ili ratnih zločina.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija