Ibro Berilo dobijao na poklon apartmane na Bjelašnici, žena mu primala stotine hiljada KM

Ibro Berilo dobijao na poklon apartmane na Bjelašnici, žena mu primala stotine hiljada KM


Po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) realizovali su akciju kodnog naziva “Incitat”.

Prvoosumnjičeni u akciji je Ibro Berilo, načelnik Općine Trnovo. Takođe, istraga se vrši i nad njegovim najbližim saradnicima i to općinskoj službenici Nađi Milišić, Nerminu Demiroviću, bivšem direktoru Sarajevo šuma, Adisu Mulaosmanoviću, vlasniku firme Lok-pil d.o.o. i Edini Džigal.

Iz Tužilaštva KS su se ranije oglasili navodeći da se radi o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca.

Tačnije, osumnjičeni u ovoj akciji se terete da su prodavali, odnosno, kupovali državnu imovinu na području Babinog dola na Bjelašnici.

SIPA pretresa apartmane Aroma, koji su predmet istrage.

Kako piše Klix, Berilo je upravo u apartmanima Aroma na poklon dobio “Apartman 25”. Poklon je dobio jer je pogodovao vlasniku “Arome” da na državnom zemljištu izgradi ovaj objekat.

Berilo se sumnjiči da je sa općinskim saradnicima mijenjao regulacione planove u korist investitora da bi gradili objekte na Bjelašnici, na državnom zemljištu koje je pod privremenom zabranom raspolaganja, a zauzvrat primao poklone zloupotrebljavajući položaj.

Tako je na poklon dobio “Apartman 25” te ga pokušao prikriti kao svoju imovinu. Istovremeno istražitelji su istragom utvrdili da supruga Ibre Berila na svom računu ima više stotina hiljada KM.

Ogroman iznos novca otkriven je i na računima Adisa Mulaosmanovića i Edine Džigal. Svi oni se, uz Nermina Demirovića i Nađu Milišić terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i to zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Također, Berilo se sumnjiči i da je mjenjajući Regulacioni plan pogodovao pri prodaji šest parcela državnog zemljišta koje se nalaze iznad hotela Nomad.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija