Ibro Berilo na Bjelašnici nastavlja brutalnu krađu državne imovine

Irfan Čengić, SDP-ov zastupnik u Parlamentu FBiH, tvrdi da politika u Federaciji BiH radi skoro identične stvari sa državnom imovinom, poput onih koje je zamislila RS neustavnim zakonom.

On je u tom kontekstu istakao očiglednu uzurpaciju šume i zemljišta na Bjelašnici koju provodi Općina Trnovo i načelnik Ibro Berilo. Tako je bespravno posječeno stotine stabala jele i bukve kako bi se očistio prostor za izgradnju poslovno-sportskog centra na Bjelašnici, projekta Općine Trnovo koji nepovratno narušava ljepotu ove olimpijske planine, pišu Vijesti.

CIN je prije nekoliko godina pisao kako nadležna ministarstva nisu dozvolila sječu jer Općina nije uradila obaveznu procjenu utjecaja gradnje na okoliš na Bjelašnici. Procjena bi pokazala koliko šume treba posjeći i da li će se gradnjom zagaditi izvorišta sa kojih se vodom snabdijevaju građani Sarajeva.

Načelnik Općine Ibro Berilo tvrdi da su kantonalne vlasti opstruisale projekat.

– Mi smo našli načina kako da uradimo taj posao i uradili smo – kazao je Berilo, prenosi CIN.

Zbog neovlaštene sječe i stavljanja drveta u promet kantonalni inspektori su kaznili Općinu i načelnika Berila sa sedam hiljada maraka. Platili su kaznu i nastavili po starom, objavio je CIN.

No, ispostavit će se da Kanton Sarajevo uopće nije vlasnik zemljišta. Kako navodi Irfan Čengić, Bjelašnica je čist privatni interes, proglašen javnim interesom..

– Ta šuma je bila državno vlasništvo. Općina Trnovo, Ibro Berilo je iskoristio Zakon o eksproprijaciji na neispravan način, proglasio to javnim interesom, uplatio kantonu 2,5 KM po kvadratu a kasnije prodavao po 100 KM po kvadratu. Ali Kanton nije vlasnik toga. I to je u presudi suda jasno navedeno, a Damir Filipović je možda i završio svoju političku karijeru jer mu (Berilu, op.a.) nije htio dati nikakve dozvole – rekao je Čengić za Face TV.

Navodi da u presudi piše: “Državnim šumama samo raspolažu…”

– Dakle to nije njihovo vlasništvo. To je sud utvrdio. A Berilo je uzeo to zemljište i sada to parceliše i gradi privatne objekte. I krčmi šumu bez ikakve dozvole. U pravoj pravnoj državi za ovo bi neko u zatvoru završio – poručuje Čengić.

No, sva upozorenja o kršenju zakona nisu zaustavila divlju gradnju i načelnika Berila. Ovih dana sječa šume je nastavljena i s druge strane ceste, pišu Vijesti.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79