IDDEEA spremna za elektronsku razmjenu CIPS-a: Hoće li općine slijediti korak?

U današnjem digitalnom dobu, gradovi i općine se suočavaju s izazovima brzih promjena, a jedan od ključnih koraka ka modernizaciji je digitalizacija gradskih uprava.

Shodno tome, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) pokrenula je inicijativu koja ima za cilj unaprijediti rad općinskih i gradskih uprava, olakšati administrativne procedure, te omogućiti bržu i efikasniju podršku građanima i privrednim subjektima.

Kako bi se ubrzao proces, IDDEEA je osigurala mogućnost implementacije elektronske razmjene dokumenata (CIPS) u elektronskoj formi. Ova inicijativa omogućava općinama i gradskim upravama da elektronskim putem razmjenjuju podatke, čime se smanjuje vrijeme potrebno za administrativne postupke.

Projekt ‘elektronske uprave’ usmjeren je na smanjenje vremena potrebnog za administrativnim postupcima, čime se omogućuje građanima i firmama da elektronskim putem brzo i jednostavno ostvare svoje potrebe i dobiju sve što im je potrebno. U sklopu ovog projekta, IDDEEA vodi i održava važne evidencije koje mogu biti od koristi i upravama.

Međutim, iako je ovaj sistem implementiran, mnoge općine i gradove nije lako uvjeriti da se odreknu tradicionalnih, papirnatih procedura. IDDEEA ne može prisiliti općine da koriste elektronsku razmjenu podataka, stoga je važno da građani pritisnu svoje lokalne uprave da iskoriste prednosti ove inicijative.

Ovaj korak prema digitalizaciji administrativnih procesa ima za cilj ne samo smanjenje administrativnih troškova, već i poboljšanje kvalitete usluga koje se pružaju građanima i privrednim subjektima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79