Ideja Aljoše Čampare: Migrantske kampove pokriti videonadzorom!

Aljoša Čampara, samostalni poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, nakon što su predstavnici IOM-a, Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima i drugi iznijeli svoje stavove i podatke vezane za migrantsku krizu u KS na sjednici koja još traje, postavio je nekoliko pitanja na koja zahtjeva odgovore.

Prvenstveno je tražio da mu se dostavi informacija o broju sastanaka koji su održani na ovu temu, a koju je organizirao ministar sigurnosti te na koji nisu pozvani predstavnici policije KS, odnosno, kako je naveo, sve sastanke koje su inicirali u 2020. godini.

Dalje je pitao jesu li prihvatni centri pokriveni videonadzorom, ukoliko nisu zašto nisi, a ukoliko jesu, da li MUP KS ima kontrolu nad tim snimcima.

Naredna pitanja su:

– Koliko često policija vrši detaljnu kontrolu u prihvatnim centrima?

– Da li je IOM uspostavio baze podataka, da li sadrže fotografije i otiske pristiju migranata i da li su na raspolaganju MUP-u KS?

– Koliko zaštitara ima u kampovima, odnosno koliko ih bude u smjenama?

– Korisnicima prihvatnih centara bi morala biti osigurana zdravstvena zaštita. Da li je ministarstvo zdravstva kontaktirano ovim povodom?

Čampara je na neka od ovih pitanja zahtjevao pismeni odgovor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79