Ideja DF-a u parlamentu: Formiranje tri potpuno samostalna organa BiH

Prijedlog novog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koji će uskoro u parlamentarnu proceduru uputiti Demokratska fronta podrazumijeva formiranje tri potpuno neovisna organa garantirajući samostalnost tužilaca i sudija, a disciplinski tužilac ne bi bio dio VSTV-a.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) na jučerašnjoj sjednici posebno je naglasio potrebu za izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV). Upravo to je jedno od ključnih pitanja koje će se uskoro naći u parlamentarnoj proceduri.

Na prijedlogu novog zakona o VSTV-u aktivno radi Demokratska fronta, što je nedavno potvrdio i predsjednik te partije Željko Komšić.

Komšić je, obrazlažući motive za izmjene Zakona o VSTV-u, podsjetio na mnoštvo pravosudnih afera koje daju za pravo konstatirati da je neuređenost pravosuđa generator korupcije u BiH, navodeći sramne afere, poput afera Memić, Dragičević, afere Potkivanje, kao i gubljenje dokaza protiv političara.

“Mi pripremamo tri zakona: Zakon o Visokom sudskom vijeću, Zakon o Visokom tužilačkom vijeću i Zakon o Uredu disciplinskog tužitelja. Po tom prijedlogu formirala bi se tri potpuno neovisna i samostalna organa Bosne i Hercegovine koja bi osigurala i garantovala nezavisnost i samostalnost tužilaštava i tužilaca, sudova i sudija, kao i disciplinskog tužioca koji više ne bi djelovao u sastavu VSTV-a i koji bi imao svojstvo pravne osobe, birao bi ga i razrješavao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH”, kazao je nedavno Komšić za Fenu.

Kako saznajemo, Demokratska fronta posljednjih dana finalizira pomenute izmjene Zakona o VSTV-u te će ih početkom iduće sedmice uputiti u parlamentarnu proceduru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79