Ideja Dragana Čovića: U Federaciji BiH napraviti dvije izborne jedinice?

O modalitetima promjena Izbornog zakona i dosadašnjim pregovorima nakon sastanka u Banjoj Luci goorili su lideri HDZ-a i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik.

Čović je kazao kako da prije 17. juna, godišnjice Mostarskog sporazuma, treba da bude finaliziran dogovor sa SDA.

“Razgovora sa SDA više neće biti, mi smo ih iscrpili i treba preći u jednu višu fazu da vidimo da li smo to u stanju. Jasno je da dogovor mora doći u parlament i da u njemu trebaju odlučivati neke druge grupe ljudi. Naš jednostavan pristup je da se kroz dvije izborne jedinice u FBiH bude osiguran legitiman izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva”, izjavio je Čović te definiro kako govori hrvatski i bošnjački, a ne Hrvata i Bošnjaka što znači da može biti bilo ko.

Za Dom naroda FBiH je kazao kako modalitet treba da osigura prema zadnjem popisu stanovništva napraviti takvu strukturu da legitimni predstavnici budu izabrani upravo od tih ljudi.

On je kazao i kako priča da mandati pripadaju strankama su samo jedna finesa, da nije suština pregovora u tome.

“Za HDZ-a je prihvatljiv izbor člana Predsjedništva u parlementu, ali je gospodin Izetbegović zaboravio reći da je stav SNSD-a direktan izbor predstavnika. Ja sam rekao možemo, ali ćemo imati asimetriju RS – FBiH, asimetriju kako se bira predsjednik RS-a i predsjednik FBiH. I to je jedan od modaliteta koji bi bio prihvatljiv, ali nije realan da prođe kod bošnjačke strane. Ja sam to shvatio kao jedan taktički potez da prebacimo loptu na neki drugi teren”, izjavio je.

Oko ove teme Dodik je kazao da je konsenzus u RS-u da se član Predsjedništva bira neposredno i slaže se da to i dalje bude srpski predstavnik što omogućava da se napravi i model da se može kandidirati i neko ko nije Srbin.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79