Ideja za vakcinisane: Potvrde o vakcinaciji bit će smart kartice s kodom, vode se bilateralni razgovori

Definiran je izgled potvrde o vakcinaciji, odnosno o covid-pasošu na nivou Evropske unije.

Kako je za dnevnik pojasnio Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite, certifikat će obavezno sadržavati ime i prezime vakcinisane osobe, državu iz koje dolazi, ime vakcine koja je korištena, datum vakcinacije, serijski broj vakcine, te bar kod kojim će se moći očitavati podaci.

– Definiran je izgled potvrde o vakcinaciji, no zasad se oni koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelasku granice. Sad se intenzivno razgovara i o korištenju potvrde za prelazak granice, sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku, ali još postoji puno pitanja i kontroverzi – rekao je Capak, te dodao kako zasad niti jedna zemlja EU nije donijela odluku o prelasku granice na temelju vakcinacije, ali postoje bilateralni dogovori.

I mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo potvrde o vakcinaciji, dodao je Capak.

Dodatno je pojasnio kako još uvijek ne postoje vizuali, nego dogovor na nivou EU o sadržaju koji bi morala sadržavati potvrda, odnosno, kako se kolokvijalno zove, covid-pasoš.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79