Idila na Jadranu postala noćna mora: Austrijskom paru u penziji komšije zapalile auto

Austrijski par u penziji, koji je dugo štedio kako bi svoje dane proveo na hrvatskom Jadranu, suočava se s neprijatnostima nakon što su postali vlasnici kuće na otoku Ugljanu nasuprot Zadra.

Par je pronašao kuću u mjestu Kali s 1.600 stanovnika, koja im se svidjela, ali situacija se promijenila nakon što su se vratili u ljeto 2020. godine da vide svoju kuću.

Pred njihovim vratima nikla je bespravno sagrađena zgrada, a građevinski radovi su narušili njihov mir.

Komšija, koji je bespravno sagradio objekt, iznajmljuje ga turistima, koji prolaze preko parcele penzionisanog para kako bi došli do obližnje plaže.

Uprkos naporima da mirno riješe situaciju s komšijama, došlo je do fizičkog obračuna, a njihov automobil je zapaljen, a mačka otrovana.

Penzionerski par sada pokušava zaštititi svoje vlasništvo pravnim putem, pokrenuvši postupak protiv komšija.

Uprkos intervenciji općine i povlačenju zahtjeva za prenamjenom zemljišta od strane komšija, par i dalje prolazi kroz teškoće i želi pravdu od hrvatskih vlasti.

Ovaj slučaj ukazuje na izazove s kojima se strani vlasnici nekretnina mogu suočiti u Hrvatskoj i naglašava važnost pravne zaštite vlasništva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79