Idiotentest u Njemačkoj dobro rješenje za idiote na bh.cestama?

U Njemačkoj za nesavjesne građane nemaju milosti niti u jednom segmentu života. Kazne su visoke za sve oblike nesavjesnog ponašanja a posebno je zanimljvo kako se odnose prema vozačima koji ponavljaju prekršaje.

Medicinsko-psihološki pregled ili, narodski, Idiotentest, čeka sve njemačke vozače koji izgube vozačku dozvolu zbog vožnje pod utjecajem alkohola, droga ili prikupe previše kaznenih bodova. Zbog svega toga njemački zakonodavci misle da je vrijeme da odete na dobar pregled i da ispunite test u kojem će evaluirati vaše psihofizičke sposobnosti da vozite automobil.

U pravilu, na Idiotentest prisiljeno je ići oko 80.000 vozača godišnje, a 40 posto vozača u Njemačkoj ne prolazi od prve i mora pokušati drugi put.

Test se sastoji od liječničkog pregleda, intervjua s psihologom, testa reakcije (i koncentracije) te upitnika. Cijena se može popeti i do 1500 eura, ako je riječ o teškom prometnom prestupniku ili teškim prometnim prekršajima s alkoholom i drogama, odnosno ako se koriste individualne konzultacije s ovlaštenim psihologom. Cijena se može smanjiti ako prekršitelj sudjeluje u grupnim psihološkim seansama.

Koja su pitanje tipična za Idiotentest? Ovo su neka od njih…

  • “Koliko dugo imate vozačku dozvolu?”
  • “Kako ocjenjujete sebe kao vozača?”
  • “Kako ste reagirali na prve opomene i kazne?”
  • “Koje su vaše današnje odluke i što se razlikuje od prije?”
  • “Šta za vas znači vozačka dozvola?”

Svrha pitanja Idiotentesta je otkriti priznaje li osoba da je u prošlosti počinila pogreške i naučila iz njih. Osim toga, treba utvrditi treba li očekivati ​​daljnje nedolično ponašanje u budućnosti ili će prevladati osjećaj odgovornosti. Dakle, ideja nije vidjeti zna li vozač prometna pravila nego kakvi su njegovi stavovi o vožnji i je li iz svog prekršaja nešto naučio.

Idiotentest nesavjesni vozači sami plaćaju. U zavisnosti od prekršaja dolazi se do iznosa, pa ako skupite kaznene bodove psihofizička procjena će vas koštati 350 eura, a ako je u pitanju alkohol ili droga cijena raste na 750 eura. Na tim testovima u proseku pada gotovo 35 odsto onih koji ga polažu. Ako je suditi po broju saobraćajnih prekršaja ali i ponavljanju saobraćajnih nesreća sa fatalnim posljedicama taj bi broj u BiH mogao biti i veći. Kako zakon u BiH tretira prekršaje pročitajte ovdje. 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79