Idite na odmore, a budale će vas liječiti: Medicinski tehničar prozvao one koji ne poštuju pravila

Dođite da meni kažete da je sve u redu, da nema Covida i da možemo slobodno na ples u diskoteku.

U međuvremenu, mi smo ovdje u hermetičkim odjelima, na 30 stepeni, ovako na svojoj Facebook stranici piše medicinski tehničar Marko Bellafiore, iz rimske poliklinike, Umberto 1.

On je na sarkastičan način objasnio ljudima šta može da se desi ako ne poštuju pravila i opisao koliko posla ima dok sve vrijeme ispod maske i skafandera udiše isti topli vazduh satima zbog tuđe gluposti.

– Baš vas briga, neće se vama desiti da završite sa crijevom u ustima, a ako se to desi, tu su budale koje za dodatak od skoro 100 eura (bruto) mjesečno rade pune smjene obučeni kao ronioci. Idite na odmore, ja još nisam otišao. Možda sam zato pomalo kontroverzan, napisao je on.

Za samo nekoliko sati njegove riječi, na društvenim mrežama, prenesene nekoliko hiljada puta, a to jedna od udarnih vijesti i u mnogim italijanskim medijima.

U Italji broj zaraženih postojano raste već drugu sedmicu, u posljednja 24 sata dosegao je najviši nivo od 23. maja, 629 novozaraženih, a u nekim regijama je indikator širenja zaraze RT, iznad 1 što znači da se virus širi eksponencijalno.

Prema saopštenju Visokog Instituta za zdravlje trenutno ima registrovanih 925 žarišta, od kojih 225 traju već drugu sedmicu. Ukupni broj zaraženih u Italiji je 14.406 osoba, piše Tanjug.

Jedna od regija gdje se bilježeni najveći porast zaraženih osoba je provincija Veneto, na sjeveru Italije, gde je u posljednja 24 sata bilo 120 novih slučajeva koronavirusa.

Provincija Veneto je na vrhuncu pandemije u Italiji uspjevala da održi nizak nivo zaraženih i preminulih, zahvaljujući takozvanom “modelu Veneto”, koji se sastojao u masovnom testiranju stanovnika, kako su tada objašnjavali epidemiolozi “za virusom se tragalo, nisu čekali da se pojavi”.

Sadašnji talas širenja se pripisuje takozvanim “uvezenim slučajevima” iz drugih regija ili iz inostranstva.

Vlada je uredbom od 7. avgusta ostavila mogućnost pojedinim regijama da same odluče da li će otvarati diskoteke, a neke kao Basilikata i Kalbrija su dozvolili rad diskoteka, ali su ih na brzinu zatvorili jer je Covid-19 počeo da se zabrinjavajuće širi.

Post polemico.L'ultima volta che ho avuto bisogno delle mutande di ricambio probabilmente avevo 3/4 anni e all'asilo…

Gepostet von Marco Bellafiore am Freitag, 14. August 2020

Vlada apeluje, naročito na mlade, da koriste mobilnu aplikaciju “Imuni”, koja u potpunoj anonimnosti omogućava da budete obavješteni ukoliko ste bili u blizini zaražene osobe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79