Idu prijave protiv direktora firmi za otezanje revizije

Bilo je opstrukcija u radu Agencije za reviziju privatizacije u FBiH, kao i problema pri pribavljanju dokumentacije neophodne za reviziju, ali ubuduće će protiv odgovornih u firmama i bankama biti podnošene prijave za nesaradnju s ovom agencijom.

Istražni organi

Istakao je ovo Ismet Osmanović, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH, pojašnjavajući izmjene i dopune Zakona o reviziji privatizacije, koje je on uputio u parlamentarnu proceduru i o kojima će ove sedmice raspravljati federalni poslanici.

– U preduzećima ili kažu da nema dokumentacije, ili ne znaju gdje je, ili je uništena, nestala. Izmjenama Zakona nalažemo rukovodiocima da dokumentaciju stave na uvid, pronađu je. Određene ovlasti dobivaju inspekcijski i istražni organi. Za nesaradnju s Agencijom ide i prijava – kazao je Osmanović.

Istakao je da sigurno ima ljudi kojima nije stalo da se napravi revizija.

– Bilo je i toga da su pojedini službenici donekle opstruirali rad Agencije. Drugostepena komisija koju je imenovala Vlada FBiH vršila je opstrukciju, poništavala rješenja Agencije bez argumentacije. Mislim da više takvih opstrukcija nema – dodao je Osmanović.

Zakon o reviziji privatizacije donesen je 2012. i dao je pet godina roka za okončanje ovog posla, piše Avaz.

No, nadležna agencija osnovana je tri godine kasnije. Godišnje se za njen rad odvaja oko 400.000 KM. Do sada je okončala posao revizije 35 privatizacija, od oko 1.200.

Izmjenama Zakona koje je predložio Osmanović ukida se rok za reviziju.

Nema roka

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, prokomentirao je da bi bili zahvalni da se počnu otvarati procesi revizije i brzog bogaćenja privatnika, na čemu insistiraju deceniju.

Bitan zakon godinama u ladici

Ismet Osmanović istakao je da će posebna rasprava na sjednici Predstavničkog doma biti povedena zbog toga što izmjene Zakona o reviziji privatizacije skoro tri godine stoje u proceduri.

– Razočaran sam zbog toga. Parlament FBiH nije smio tako bitnu stvar staviti u ladicu – rekao je Osmanović, dodavši da se zna ko saziva sjednice i predlaže dnevni red.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79