IGK se oglasio na ponovno negiranja genocida u Skupštini Srbije: Evo šta su poručili

IGK se oglasio na ponovno negiranja genocida u Skupštini Srbije: Evo šta su poručili


Institut za istraživanje genocida Kanada reagirao je na izjavu Miloša Jovanovića, predsjednika Nove demokratske stranke Srbije, koji je u Skupštini Srbije negirao genocid u Srebrenici.

“U svom anticivilizovanom, sramnom, neljudskom govoru u Skupštini Srbije, Jovanović je pozvao na usvajanje deklaracije o Srebrenici, kojom bi se potvrdilo da se u Srebrenici nije dogodio genocid, prema modelu deklaracije koju je njegova stranka usvojila 9. juna 2024. godine”, naveli su iz IGK-a.

“Negator genocida u Srebrenici, Jovanović namjerno zaboravlja da je najveće postignuće svjetskih međunarodnih sudova, nacionalnih sudova i brojnih rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i posebno ovogodišnje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sudsko i političko priznanje genocida u Srebrenici. Ustanovljeno da su bosanski Srbi predvođeni Mladićem i Karadžićem uz ključnu podršku tadašnjeg srbijanskog režima krivi za genocid što je ključno za historijsko razumijevanje i razotkrivanje kako prirode Republike Srpske kao entiteta zasnovanog na genocidu, tako i uloge Srbije u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu.”, saopćili su u nastavku.

Također naglašavaju da Jovanović nastavlja put zločinačkog nasljeđa Karadžića i Mladića, s ciljem ostvarivanja njihovih ciljeva na štetu države Bosne i Hercegovine:

“Onaj ko negira genocid u Srebrenici, onaj koji nema namjeru da se ogradi od onih koji su činili agresiju i genocid, onaj ko nema namjeru da natjera sve one koji znaju za lokacije grobnica da iste otkriju, onaj ko umjesto traženja oprosta i izražavanja pokajanja za žrtve, slavi i veliča negatore genocida i tako najavljuje novi genocid, taj ostaje na smetlištu historije nesposoban da svoj narod očisti od grijeha, priznavanjem genocida i traženjem oprosta i pokajanja, što zajedno sa istinom i pravdom čini jedini put bolje budućnosti Bosne i Hercegovine i Srbije.”

Jovanoviću, kao negatoru genocida, poručili su da genocid u Srebrenici nije stvar njegovog niti mišljenja srbijanske političke, akademske i duhovne elite. To je sudski potvrđena, historijska i politička istina, priznata od strane međunarodne zajednice.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija