Ignorisanju nema kraja: Porodica Jašarević iz Ilijaša ne zna šta dalje…

Današnja priča nije ona od koje bi trebali da okrenemo glavu, već da je jasno i glasno kažemo, a dovodi  se u direktnu vezu sa socijalnom isključenosti porodice o kojoj ćemo govoriti, porodice koja živi u Društvenom domu u Ljubinićima kod Ilijaša.

Petočlana porodica Jašarević porijeklom je iz Travnika. Prije nekih 8 godina doselili su se u Ilijaš, od kada žive u veoma teškim uslovima, u objektu koji nema ni ono osnovno za normalan život.

Shodno tome kako nam kažu, već dugi niz godina trpe razne vrste maltretiranja te pritisaka na sve moguće načine kako bi samovoljno napustili objekat u kojem trenutno borave. Pritiske na dnevnoj bazi imaju kako od strane komšija tako i od predstavnika MZ Ljubinići pa sve do službi u općini Ilijaš, jer po njihovom saznanju isti je potreban mjesnoj zajednici, u ko zna koje svrhe, a koji je sve samo ne mjesto gdje se može normalno živjeti.

Spavamo s miševima, i na zemlji, voda i vlaga je na sve strane, prokišnjava, katastrofa do neba, slali smo zahtjeve za rješavanje stambenog pitanja i to  u više navrata. Mjesta nema za nas, a ima za pojedince koji su dobili stanove po Vogošći a još žive u općinskim stanovima u Ilijašu, ima ih takvih na desetine, garant“- govore Jašarevići

5c1289cbe29fa

Porodica tvrdi da je na meti provociranja  kako bi im se zagorčao ionako već gorak život, a sve po nalogu nekog ko ima interes za objekat u vlasništvu mjesne zajednice.

Smatraju da to što su siromašni i nemaju dovoljno sredstava za zadovoljavanje materijalnih potreba te da ih uslovi u kojima žive isključuju iz aktivnog učešća u djelatnostima koje se smatraju uobičajenim u društvu doprinose takvom odnosu ljudi prema njima. Govore nam da smatraju da je i ovo znatno doprinjelo njihovom položaju kako u društvu tako i odnosu društva prema njima. Ne žele nas ovdje, jednostavno rečeno, zaključili su, prenosi Ilijašnet.

Mi nismo tražili odgovore od službi jer kako smo ranije u bezbroj navrata pisali nama su sve informacije uskraćene. Zato pozivamo Službu socijalne zaštite općine Ilijaš koja bi trebala da se bavi ovim pitanjima, da radi svoj posao, a izlazak na teren bi se smatrao odlazak do porodice, u Ljubiniće, ne u Bulevar, Tamar, Fontanu ili neki drugi objekat u užem području djelovanja ove službe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79