Ignoriše li Vlada FBiH ljekare koji su održali štrajk upozorenja?

Ljekari traže ujednačavanje prava u svih deset kantona kroz potpisivanje novog kolektivnog ugovora, a sve s ciljem zaustavljanja odlaska ljekara iz Federacije BiH.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH održao je u utorak ujutro polusatni štrajk upozorenja jer, kako su rekli sindikalisti, Vlada FBiH ne želi pristupiti pregovorima o novom kolektivnom ugovoru na nivou Federacije.

Predstavnici sindikata upozorili su kako će razmotriti mogućnost stupanja u generalni štrajk, ako Vlada FBiH ne shvati ozbiljnost situacije.

Štrajk upozorenja održan je širom Federacije BiH, u Mostaru, Zenici, Živinicama, Livnu, Goraždu, Kalesiji, Banovićima, Srebreniku i drugim mjestima.

Dr. Marina Berberović, predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH je kazala da s obzirom na ignoriranje Vlade Federacije BiH zdravstva i pregovora oni su bili primorani na ovaj korak, javlja Hayat.

Polusatni štrajk se realizirao na način da su zrbinjavani samo hitni slučajevi kako bi pokazali da se problemi moraju završavati i da će se boriti za svoja prava.

“Od sjednice, održane 13. marta, više nemamo kontakt s Vladom kao i s resornim ministarstvom. Tada je nama potvrđeno da je Vlada dala saglasnost za pregovore što se uspostavilo da nije istina. Tada smo smo neslužbenim putem dobili zaključak sa sjednice Vlade, a to je bilo krajem trećeg mjeseca. Mislim da je i to pokazuje kolika je neozbiljnost Vlade Federacije BiH”, kazala je Berberović.

Dodaje da ako se podnesena inicijativa ramtratala na sjednici Vlade, dužni su bili ih informisati o odlukama koje su donesene.

“Oni su nama poslali taj zaključak onda kada smo ga službenim putem, putem advokata tražili. Vlada pokazuje u potpunosti ignorantski stav prema zdravstvu. S nama nemaju nikakvog kontakta. Mi smo s njima pokušali kontaktirati u nadi da saznamo da li se nešto promijenil, jer su u Zaključku, osim što s nama neće pregovarati, ostavili opciju da resorno ministarstvo kontaktira kantonalna ministarstva i Vlade i da s tim ide najmanje 15 dana od sjednice Vlade koja će još jednom sve razmotriti.

Berberović je dodatno istakla kako nisu informirani da li je to urađeno ni ti o tome kakvi su odgovori od kantonalnih vlada te da li je uopće to bilo na sjednici.

U potpunosti su prekinuli svu komunikaciju s nama i mi nismo imali drugog izbora, nego održati štrajk u pozorenja. Tužba za diskriminaciju koju smo mi podnijeli i kada pričamo o tome ne vezuje se za sadržaj kolektivnih ugovora i ne zato što su plaće različite i do 50 posto.

Diskriminaciju vide u tome što vlada pregovoara s drugim sindikatima koji su na isti način organizirani i finansiraju se kao zdravstvo, dok su njima kazali kako ne postoji zakonska osnova i da nikada nije postojao federalni kolektivni ugovor.

I to je lako provjerljivo i on je postojao. Mi diskriminaciju baziramo na to što s nama ne pregovara dok s drugim sindikatima sklapa kolektivni ugovor i zato je podnesena naša tužba. Najugroženiji kantoni su oni gdje doktori i stomatolozi imaju najmanja primanja, a HNK, Posavski kanton i Kanton 10. Oni s najnižom osnovnom plaćom. U Posavskom kantonu ne postoji ni jedan doktor kardiolog. To stanovništvo itekako ima potrebe za kardiologom, kao što ima i svo ostalo stsanovništvo kojima je dostupan kardiolog.

U Livnu imate bolnicu koja 24 sata pruža uslugu pacijentima. Ona ima intenzivnu njegu, hirurgiju i samo dva anesteziologa koji dežuraju. Mislim da je suvišno govoriti o tome da li dva anesteziologa mogu pružiti sve usloge. Ne mogu! To je sigurno deficit kadra”, kazala je na kraju dr. Marina Berberović, predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79