Igor Crnadak (PDP): Dodikov cirkus u Vladi i dalje provodi presude Ustavnog suda BiH

Foto: Anadolu Agency

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Igor Crnadak (PDP) tvrdi da se u ovom entitetu ne provodi zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je da je NSRS spomenuti zakon usvojio prije dva mjeseca. Poručio je da je to bila predstava vladajućeg SNSD-a te da je taj zakon usvojen da bi SNSD imao predmet za političku trgovinu s Trojkom (SDP, NiP, NS) i, kako je naveo, strancima.

“Dva mjeseca nakon usvajanja ovog zakona, svi znamo da su efekti tog zakona nula. Podsjećam vas da smo se kao PDP odlučili da svakog 28. u mjesecu organiziramo jedan događaj, ovaj put je to konferencija za novinare, a za sljedeći put spremamo izložbu u okviru serijala ‘Dan obmane i prevara SNSD-a'”, najavio je.

Kako je kazao Crnadak, nijedna institucija u RS-u prethodna dva mjeseca nije objavila da je stopirala ili blokirala akt, odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, da postoji bar jedan sudija koji je to učinio.

Također je najavio da će PDP tražiti da se dostavi šta su, kako je izjavio, efekti navedenog zakona u stvarnom životu i koji su konkretni potezi institucija RS-a kada je u pitanju primjena zakona.

Tvrdi i to da strane sudije i dalje rade u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, uprkos tome što je predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD) tražio da to više ne bude slučaj.

“Efekat SNSD-ovog zakona je i ovdje nula, jer strane sudije uredno rade. SNSD je u razgovorima s Trojkom pristao da se popune srpska mjesta u Ustavnom sudu i to znači da nemaju namjeru da zaustave rad ove institucije”, konstatirao je.

Smatra da je, kako je izjavio, pregažen zaključak NSRS da se neće usvojiti niti jedan zakon na nivou državne vlasti, dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, dok ne bude stranih sudija i dok se ne zatvori Ured visokog predstavnika (OHR).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79