Igra gluhih telefona: Ministarstvo civilnih poslova BiH “nije informisano” o isporuci 30.000 vakcina

Stigla je još jedna donacija vakcina u Bosnu i Hercegovinu. Ovog puta iz Republike Turske. Tokom zvanične primopredaje nekoliko puta je naglašeno kako narod i vlasti Turske žele biti podrška građanima BiH u borbi protiv pandemije i podrška u svakom trenutku.

Poslije sinoćnjeg neuspjelog transporta vakcina zbog tehničkog kvara na avionu, donacija Republike Turske – 30 hiljada vakcina kineskog proizvođača Sinovac – stigla je na Međunarodni aerodrom Sarajevo Kako su istakli iz turske ambasade ovo je prva donacije Republike Turske bilo gdje u svijetu, a vakcine su upravo pristigle u BiH.

Vakcine će biti raspoređene prema već ranije utvrđenom algoritmu zdravstvenih instuticija u državi.

“Danas smo sretni što su ove vakcine stigle. U teškim trenucima mi ćemo nastaviti da budemo uz Bosnu i Hercegovinu”, poručuje Ozgur Sahin, otpravnik poslova ambasade Turske u Sarajevu.

“Ovo je do sada najveća pojedinačna donacija koja je nedostatna, ali će biti ravnomjerno raspoređena da se kritične kategorije što prije imuniziraju. Hvala uime građana BiH na činjenici da pokazuju razumijevanje i spremnost da budu s nama, dijele teškoće vremena i pomažu na način koji nam je potreban”, kaže Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH.

“Ako ovih 30.000 vakcina samo jedan život spasi, onda je pomoć velika. Hvala Republici Turskoj na donaciji koja je izuzetno značajna”, dodaje Boško Tomić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH o jutrošnjoj isporuci kažu nisu informisani. Znali su da su vakcine trebale stići sinoć, ali to se nije desilo zbog tehničkog kvara na avionu. Vakcine su prebačene u Mostar odakle slijedi distribucija nakon provjere Agencije za lijekove BiH iz koje za N1 naglašavaju…

“Za vakcine proizvođača iz NR Kine još nemamo dovoljno informacija, ali kako one nemaju odobrenje za promet u EU, ove vakcine bi trebale biti predmetom laboratorijske i stručno-administrativne kontrole kvaliteta”.

Donacije se još očekuju iz Slovenije, iz čije ambasade u BiH je za N1 ranije odgovoreno da će donacija direktno ići preko proizvođača AstraZenece. Donaciju od 50.000 vakcina je najavila i Narodna Republika Kina, pomoć se očekuje i iz EU, 650.000 vakcina Pfizer bit će raspoređeno zemljama Zapadnog Balkana.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79