IGRA POPUT HEROINA: OČAJNI RODITELJI ZBOG IGRICA ŠALJU DJECU NA REHABILITACIJU!

epa07166186 Visitors play the online game FortNite during the annual global game trade fair G-Star at the BEXCO exhibition center in Busan, South Korea, 15 November 2018. The G-Star 2018 is held from 15 to 18 November. EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Ako su vaša djeca u posljednje vrijeme neispavana, imaju lošije ocjene u školi i konstantno vise na mobilnim uređajima, kompjuterima ili konzolama, jedan od uzorka njihovih, a i vaših problema mogao bi biti Fortnajt.

Broj ovisnika od ove igre je i dalje u porastu, zbog čega sve više djece završava na odvikavanju od Fortnajta i digitalnoj detoksikaciji.

A koliko je opasan Fortnajt i koliko je zavladao životima djece, ali i odraslih (naime, sve veći je broj razvoda za koje je jedan od krivaca upravo i ova igra), najbolje možemo vidjeti na primjeru Debi Vitani, koja je u intervjuu za Bloomberg priznala kako je ona svoju bitku s Fortnajtom već izgubila!

Njen 17-ogodišnji sin znao je da provede po 12 sati igrajući ovu igru, što se odrazilo na njegovo ponašanje, konstantan umor i pad ocjena.

– Došli smo do malog poboljšanja, jer smo uspjeli da smanjimo broj sati za igru i omogućili mu kvalitetniji san. Ipak, kad se probudi, vraća se svojim starim navikama. Nikad nisam vidjela igru koja toliko preuzme kontrolu nad umovima djece – kaže Debi.

Njenu patnju preživljava i vojska drugih roditelja, nastavnika i šefova. Neki od roditelja su toliko očajni da su djecu poslali na rehabilitaciju.

– Igra je poput heroina. Jednom kad se navučete, teško ćete prestati – izjavila je Lorin Marer, koja u Velikoj Britaniji radi s djecom zavisnom od videoigara.

Brojni su razlozi zbog kojih je Fortnajt postao toliko popularan. Naprimer, ova igra je potpuno besplatna i može se igrati na gotovo svim uređajima tako da ne morate imati skupu konzolu ili platiti novac da bi je mogli igrati. Takođe, igra je zanimljiva jer se borite s ljudima iz cijelog svijeta u pokušaju da jedini preživite na ostrvu. Kako se igra protiv još 99 ljudi, nemoguće je odrediti koliko će igra trajati, zbog čega često dolazi do sukoba djece i roditelja koji ne razumiju da se igra ne može pauzirati.

Više od 200 miliona ljudi igra ovu igricu, koja donosi milijarde dolara svom vlasniku – Epic Games Inc.

Kem Ader, koji je zbog zavisnosti od videoigara s 15 godina napustio školu, a sad je poznati govornik koji pokušava upozoriti roditelje i djecu na sve opasnosti pretjeranog igranja, rekao je da, ako roditelji pozovu dijete na večeru i pokušaju ga prekinuti u Fortnajtu, nastaje treći svjetski rat.

Foto Fortnite/screenshot YouTube

Fortnajt je samo jedna od brojnih videoigara o kojima su mladi i oni malo stariji ovisni; njena popularnost će se jednom smanjiti, ali djeca će se navući na nešto drugo.

Pol Vigl, psihijatar iz Mensfild Centra u Konektikatu, upozorio je kako su igre sve bolje i sve sofisticiranije te će ovisnost o igrama u budućnosti biti puno veći problem nego što je danas.

Roditeljima je savjetovao da djeci mlađoj od 10 godina zabrane videoigre, a kada počnu s igranjem moraju im postaviti ograničenja kojih se trebaju pridržavati, jer bi u suprotnom igre mogle početi upravljati njihovim životima, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79