Ikonopisac na sve načine pokušao da opravda svirepo ubistvo žene

Rekao je danas, u završnom obraćanju pred sudom, ikonopisac Vladan Grahovac, koji je optužen za ubistvo starice Jelice Tatrovski koje se dogodilo prošle godine u njenom stanu u Nišu.

Grahovac je u završnom obraćaju pred sudom rekao da se čudi jer tužilaštvo traži najstrožu kaznu, budući da “do ovog događaja nije imao nikakvo krivično djelo”. On je rekao da je “bez riječi” i zbog optužbi da je zločin počinio iz koristoljublja, rekavši da je u Beogradu živio dvije godine i zarađivao od slikanja i prostitucije.

– Krv je na mojim rukama, neću moći sebi nikada da oprostim zbog toga. Od 5. godine života sam bio kao leptirić, uvijek sam mirio druge, nisam se tukao, uvijek sam se sklanjao. Nikad nisam osjećao mržnju ni prema kome. Od silovanja u djetinjstvu i očevog maltretiranje koje sam opisao, mrzio sam samo jednu osobu. Jako rano sam stupio u homoseksualne odnose kako bih sebe kažnjavao za bol koju sam osjetio. Mrzio sam sebe i samo sam sebe želio da uklonim sa ove planete – rekao je Grahovac u završnoj riječi. On je rekao da ima HIV i da je prosječan vijek oboljelih 40 do 50 godina tako da je kazna koju traži tužilaštvo za njega smrtna kazna.

Dokazi: Nalazi krvi, otisci prstiju i DNK po Jeličinom tijelu

Zamjenik VJT Andrija Ivić je u završnoj riječi istakao da je na nesumnjiv način dokazano da je Grahovac na monstruozan način usmrtio staricu iz koristoljublja. On je rekao da to potvrđuju nalazi krvi, otisaka prstiju i DNK pa cijelom stanu i tijelu starice, kao i tragovi premetačine.

– Optuženi je sve uradio smišljeno znajući da starica ima novca jer živi sama i penzioner je. Znao je bitno životne navike jer je tu živio kao student. Ponio je nož i čekić, znao je kako da se se predstavi da bi ga pustila u stan. Nanio joj je više od 26 uboda, više od 10 do 15 minuta je trpjela velike bolove i patnju pa bi sud morao da cijeni i svirepost koji je pokazao ovim prilikom, rekao je Ivić. On je podvukao da su svi potezi Grahovca bili sračunati logični jer je znao gdje su kamere u zgradi od kojih se krio, vraćao se više puta u stan da uklanja tragove, presvlačio je majice, otišao je u KC da mu saniraju povredu od noža i na kraju autobusom otišao u Beograd gdje je prethodno iznajmio stan.

Ivić je predložio kaznu od 40 godina koja je po zakonu bila najveća u vrijeme izvršenja djela, istakavši da ne postoje nikakve olakšavajuće okolnosti.

Branilac Grahovca po službenoj dužnosti, advokat Jelena Arsić, ipak, smatra da tužilaštvo nije dokazalo ubistvo iz koristoljublja, da je nalaz vještaka psihijatara netačan jer nisu sagledni svi aspekti života i ličnosti optuženog kao i da je motiv ostao nerasvijetljen, piše Blic.

– Ako pođemo od pretpostavke da je djelo učinjeno kao što stoji u optužnici nameće se pitanje zašto je optuženi starici nanio 50 ubodnih rana i posjekotina kada bi cilj mogao da ostvari poslije prvog uboda, budući da se radilo o staroj i nemoćnoj ženi. Na ovo pitanje, šta je motiv do danas nemamo odgovor – rekla je Arsićeva. Ona isključuje koristoljublje kao motiv, navodeći da je u stanu starice nađeno 10.000 evra u vitrini i 2.000 evra u špajzu, maltene na vidnom mjestu.

– Tragovi krvi su nađeni i na žicama za prostiranje veša na terasi. Da li je Grahovac i tu tražio novac ili je, kako je naveo, pokušao da se ubije? Krvavi tragovi na namještaju možda ukazuju da je tražio peškire, koji su i nađeni u stanu. Za 760 evra koji su nađeni kod njega okrivljeni je rekao da su zarađeni prostitucijom i nije dokazano da pripadaju Jelici Tatarovski. Nijednim dokazom VJT ne potkrepljuje tvrdnje da se radi o koristoljublju – rekla je Arsićeva.

Ona je istakla je da je najmanje 13 uboda nanijeto nakon što se starica onesvijestila i da to postavlja pitanje uračunljivosti. Nalaz vještaka, prema njenom mišljenju je nepotpun i ne daje odgovore na brojna pitanja.

– Okrivljeni se liječio od psihoze i bolesti zavisnosti. Površno sagledavanje svih aspekata njegovog života i ličnosti dovelo je do neutemeljenog zaključka da je uračunljiv. Slovan je u 5. godini života, u 10. godini je pokušao da se ubije a poslije još šest puta, priman je na liječenje zbog zavisnosti od psihoaktivnih supstanci i alkohola. Da je uračunljiv ne bi došlo do 50 uboda – rekla je Arsićeva.

Ona je dodala da Grahovac čitav život vapi za medicinskom pomoći, ali da mu mi kao društvo nismo pomogli iako je liječen u više eminentnih ustanova.

– On je morao biti smješten u psihijatrijsku ustanovu mnogo ranije prije ovog događaja. Društvo nije pomoglo Vladanu Grahovcu, što stavlja odgovornost na sve nas a ne samo na njega. Zakazali smo kao društvo jer ga nismo vratili na pravi put. Nemogućnost pružanja pomoći ne bi trebalo da se pretvori u moć kažnjavanja najtežom sankcijom. Odbrana smatra da je odluka preuranjena, predlažem da se oslobodi za kvalifikaciju da je delo počinjeno iz koristoljublja i da ga sud proglasi neuračunljivim ili bitno smanjene uračunljivosti – rekla je ona.

Presuda će biti izrečena 2. aprila.

“Čuo sam glasove: ‘baboubico’, ‘idiote’, to je bio jedini način da ih se riješim”

Na samom početku današnjeg ročišta, sud je odbio ponovni zahtjev za psihijatrijskim vještačenjem Grahovca koji je poslije ročišta u februaru pokušao da se baci preko gelendera na trećem spratu suda ali su ga zadržali stražari.

– Iznošenje izvještaja o autopsiji prof.dr Radovana Karadžića na prošlom ročištu je toliko loše uticalo na mene, udarila mi je krv u glavu, počeo sam da čujem glasove koji su mi govorili “idiote”, “baboubico”, “svinjo”. Toliko me grizla savjest da je to bio jedini način da se riješim tih glasova – rekao je Grahovac.

Njegov branilac Jelena Arsić zatražila je da se uputi na psihijatrijsko vještačenje, budući da se u izvještaju ljekara specijalne zatvorske bolnice i koju je bio upućen nakon ovog događaja, nema ni riječi ni o razlogu upućivanja niti objašnjenja zbog čega je to učinio. Ona je navela da je samo navedeno da ima povrede od samopovređivanja na ruci prije ovog događaja pa je neophodno da se počini ponovno sagledavanje njegove ličnosti, ali je sudsko veće kojim predsjedava sudija Mirko Drašković, odbilo ovaj zahtjev.

Na pitanje zašto je ljekarima specijalne psihijatrijske bolnice u Beogradu rekao da nije imao namjeru da se ubije, već samo da “privuče medijsku pažnju zbog ishoda sudskog postupka”, kako se navodi u izvještaju ljekara, Grahovac je rekao da su ga zatvorski komandiri te bolnice u Beogradu primorali da to kaže.

– Plašim se da kažem, bio sam pritjeran u ćoše da dam takvu izjavu jer su mi prijetili komandiri zatvorske bolnice u Beogradu. Pretili su mi da će me vezivati, da ću biti da ludacima i da će me tući ludaci koji neće moći za to da odgovaraju. Strah me je da će se to desiti ako budem završio tamo, rekao je on. Grahovac međutim nije mogao da navede imena tih komandira koji mu navodno prijete. Na pitanje sudije Draškovića kako to da do sada tokom postupka nijednom nije prijavio da čuje “glasove”, Grahovac je rekao da dobija pojačanu terapiju a da je prošli put akumulirani stres bio preveliki.

Sudsko vijeće je nakon većanja odbilo predlog za novim vještačenjem, pa su date završne riječi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79