Ili ukini neustavni zakon u RS-u ili odstupi s funkcije

 

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić reagovao je na današnje izjave Christiana Schmidta da Zakon o nepokretnoj imovini, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) ne utječe na zabranu raspolaganja državnom imovinom.

Kako je rekao Komšić, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt mora odmah staviti van snage antiustavni Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je Narodna skupština RS usvojila, a danas potpisala predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović.

“Ovo je već treći put da se suprotno odlukama Ustavnog suda BiH i suprotno mišljenju OHR-a proglašavaju antistavni zakoni. Ako visoki predstavnik nema hrabrosti da ove antiustavne zakone stavi van snage, onda neka odstupi sa pozicije”, poručio je Komšić piše Klix.

Podsjećamo, Schmidt je danas istakao da Zakon o nepokretnoj imovini, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) ne utječe na zabranu raspolaganja državnom imovinom. Pozvao je na povlačenje entitetskog Zakona o nepokretnoj imovini.

“Zakon o nepokretnoj imovini, koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, koji je NSRS usvojio 10. februara 2022. i koji je objavljen u Službenom glasniku 5. aprila ne utječe na pravosnažnost zabrane raspolaganja državnom imovinom i samim tim ne mijenja postojeće zakonsko stanje”, ukazao je Schmidt.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79